Algemeen

Wijstoppensteenkool.nl maakte voor de College Tour een introductiefilmpje over de huidige situatie van het klimaat en de steenkoolindustrie in Nederland. Neem contact met ons op als je deze presentatie – eventueel uitgebreider – door één van ons gepresenteerd wilt hebben op jouw universiteit, studieclub of vereniging.

Onderstaand filmpje legt de wereldwijde situatie van klimaatverandering uit en waarom de steenkoolcentrales moeten stoppen en is ook gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. Gaat het filmpje iets te snel voor je? Wij hebben het script vertaald en voorzien van de bijbehorende bronnen. Je kunt het hier nog eens rustig nalezen.
Gemaakt door: Wake Up, Freak Out!


Hoe werkt een kolencentrale?


Groot-Brittanië

Just Do It is een documentaire over de Britse anti-steenkoolbeweging. Daar kunnen we in Nederland nog wat van leren:

Climate camp 2010
Actie tegen kingsnorth coal plant uk
Climate camp action tegen kingsnorth
Climate camp uk compilatie
Occupation of coal plant in uk
Blocking coal train in UK

Colombia

Naast het verbranden van steenkool is ook de winning en transport een smerige boel. Onze steenkool komt voor een groot deel uit Colombia. Mensen worden weggejaagd uit hun dorpen, sterven vroegtijdig door de fijnstof en huizen storten in door het gebulder van treinen en explosies in de mijnen. Mensen die al generaties lang op dezelfde plek wonen moeten wijken voor multinationals:


Verenigde Staten

Acties tegen strip mining in de VS


Australië

Hazelwood, Australië
Blockade of big coal port in aussie land
Coal train in auusie land blocked


China

Wonen naast kolencentrale in china