Op 25 April bezette Wij Stoppen Steenkool de kolencentrale van Rotterdam. De dag er na werd bekend dat het Franse ENGIE al zijn kolencentrales in Nederland en Duitsland verkoopt aan Riverstone LCC. Wie zijn dat? En waarom koop je nu nog een nieuwe kolencentrale?

Waarom ENGIE haar kolencentrales verkoopt is duidelijk. In plaats van haar verantwoordelijkheid te nemen en de kolencentrale te sluiten, het terrein weer op te ruimen en vooral de werknemers een nieuwe toekomst te geven, veegt het haar straatje schoon. ENGIE wil duurzaam worden zegt het. Maar duurzaam worden doe je door kolencentrales te sluiten, niet door te door te verkopen aan keiharde Amerikaanse durfkapitalisten.

Riverstone LCC, nauw verbonden aan de omstreden Carlyle Group is een in biomassa en fossiele brandstoffen gespecialiseerd private equity fonds. Speculanten dus, uit op zoveel mogelijk winst. Het bedrijf heeft een brievenbus aan de Amsterdamse Herengracht 450, en belangen in een aantal kolenoverslagen in Nederland. Onder andere die naast de ENGIE centrale. Die kolenoverslagen bevoorraden voornamelijk Duitse kolencentrales.

Waarom nu kolencentrales kopen als zowel Nederland als Duitsland aan de vooravond staan van het uitfaseren van kolencentrales? Er zijn twee mogelijkheden:

Zowel in Duitsland als Nederland woedt er een discussie over hoe snel en op welke manier de kolencentrales te sluiten. Waarin onder andere de vraag speelt of de eigenaren een vergoeding gaan krijgen voor de ‘kapitaalvernietiging’ die dat veroorzaakt. Een interessante manier voor speculanten om snel te cashen en die onderhandelingen hard te spelen.

Het andere scenario is biomassa. Riverstone heeft in de VS uitgebreide belangen in de opkomende industrie om bos te vermalen tot houtpellets en die in kolencentrales te stoken. Riverstone noemt dat duurzaam. Dat is het niet. Het is een aanslag op biodiversiteit en helpt de C02 uitstoot niet omlaag. Zie onder andere de documentaire Burned; are trees the new coal. Kolenoverslagen en kolencentrales zijn om te bouwen naar biomassa centrales waar aan de ene kant bossen in verdwijnen en aan de andere kant CO2 uit komt. In beide gevallen zijn het ‘planet burning machines’ die klimaatverandering en de ecologische crisis alleen maar verder verergeren.

En daar is in Europa ook nog een vette subsidie voor op te strijken. De ENGIE centrale is verkocht met een subsidie garantie van enkele honderden miljoenen euro’s om 8 jaar lang bossen te mogen verbranden.