Rotterdam, 09-03-2018 –  Grof geschut is ingezet om de blokkade van de klimaatbeschermers bij de Rotterdamse kolenoverslag op te heffen. Een persoon lijkt bewusteloos  te zijn weggedragen. Pepperspray zijn is ingezet op mensen en er is gedreigd met tasers. Op deze manier zijn de vreedzame klimaatbeschermers van Wij Stoppen Steenkool verwijderd van het bloedkolenterrein. Havendirecteur Allard Castelein liet zich niet zien bij de actie, ook niet toen de gelijktijdig plaatsvindende klimaatmars bij het Havenkantoor aankwam.

“Het is treurig dat de politie gedwongen wordt door de politiek om in te grijpen en daarmee deze klimaatverwoesting te faciliteren- en net als de bedrijven die hier hun kool opslaan gaan ze daarmee alle grenzen over. Pepperspray, dreiging met tasers, en hardhandig mensen op de grond drukken”, aldus geschrokken woordvoerder Maria Rietberg. Al eerder liet verantwoordelijk burgemeester Aboutaleb in 2016 zo’n 200 vreedzame demonstranten oppakken, waarvan achteraf bleek dat dit onterecht was.

 

Aan het begin van de ontruiming zat de stemming er goed in. “Of ik nu vanavond in de cel slaap, of in mijn eigen bed, in tegenstelling tot Castelein en Visser slaap ik met een schoon geweten”, aldus een opgewekte Mischa Vos. Toen de pers van het terrein verwijderd was, is iemand bewusteloos van het terrein weggedragen in een ambulance die al vanaf het begin van de actie op het terrein klaar stond.

 

Het Europees Massagoed Overslagbedrijf kreeg onlangs zonder ingrijpen van de gemeente Rotterdam eenzijdig een 25 jarige contractverlenging tot 2043. Met dit contract wordt de huidige klimaatproblematiek alleen maar in stand gehouden. Rotterdam is de grootste kolenhaven van Europa en een cruciale schakel in de internationale fossiele brandstof industrie. Bij de winning van veel van de steenkool die in Rotterdam wordt overgeslagen, vinden grove mensenrechtenschendingen plaats. Zo’n 30% van de steenkool die op de EMO wordt overgeslagen komt uit Colombia. De twee grote mijnbouwbedrijven Drummond en Prodeco/Glencore hebben daar jarenlang opdracht gegeven aan paramilitairen om lokale gemeenschappen te onderdrukken, met meer dan 3000 moorden en 55000 ontheemden als gevolg. Bovendien staat de verbranding van de in Rotterdam jaarlijks 28 miljoen ton overgeslagen steenkool gelijk aan 47% van de totale Nederlandse CO2-uitstoot. Om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5*C zoals in Parijs is afgesproken, is de sluiting van de EMO in Rotterdam absoluut noodzakelijk en urgent. Dit laat de politiek schaamteloos gebeuren en het verzet hiertegen wordt de kop ingedrukt.

De Rotterdamse inwoners zelf willen ook van de kolen af, blijkt uit het opinieonderzoek van Kieskompas in opdracht van Greenpeace poll. Een ruime meerderheid van alle Rotterdammers is voor het beëindigen van de doorvoer van kolen in de haven. De verantwoordelijke wethouder Adriaan Visser (D66) zou het publieke belang kunnen vertegenwoordigen en aansturen op de uitfasering van steenkool, zoals in de haven van Amsterdam, maar stelt zich passief op. In reactie daarop, hebben veel lokale politieke partijen hun kiezers opgeroepen mee te lopen in de Klimaatmars voor een kolenvrij Rotterdam, die vandaag onafhankelijk van de havenactie werd georganiseerd door het Rotterdams Klimaatinitiatief.


De roep tot een toekomst zonder kolen moet volgens Wij Stoppen Steenkool een rechtvaardige transitie zijn. Daarom steunt de actiegroep de oproep van het FNV voor een Kolenfonds voor ongeveer 2800 havenarbeiders en werknemers in de kolenbranche. Dit betekent ook dat er in de noodzakelijke transitie lonende arbeidskansen komen voor iedereen, in een economie die al haar bewoners en het leven op onze planeet respecteert.

 

De acties in Rotterdam staan niet op zichzelf. Al generaties verzetten inheemse mensen zich tegen het verwoestende kolonialisme van de fossiele industrie zoals bij Standing Rock (Verenigde Staten), en wereldwijd sluiten mensen zich aan bij burgerlijke ongehoorzaamheid acties zoals EndeGelande (Duitsland), Reclaim the Power (Engeland),.  Meer dan 80% van de kolen heeft Duitsland als bestemming. Om die reden doet ook een groep klimaatbeschermers uit Duitsland mee aan de actie. Woordvoerder van Code Rood  Harriet Bergman sprak zich uit over de actie die vandaag plaatsvond: “Ik sta helemaal achter deze actie – ik vind het inspirerend dat steeds meer mensen in opstand komen tegen de fossiele industrie. Verzet is noodzakelijk, want politici gaan dit niet voor ons oplossen”

 

Dat er mensen bewusteloos worden afgevoerd door de politie toont aan dat er alles aan gedaan wordt om ‘business as usual’ in stand te houden. “Wij Stoppen Steenkool heeft voor vandaag gedaan wat we kunnen”, stelt Vos. “Zolang de politiek en de haven niet alles doen om opwarming te beperken, moeten en gaan wij door”. Daarbij stelt Vos: “Het was noodzakelijk om deze actie uit te voeren. Wij zijn gechoqueerd door de  manier waarop  de politie al onze mensen van het terrein heeft gehaald.”

 

 

—————————————————————————————————————————

Hoge kwaliteit foto’s kunt u vinden op: https://photos.app.goo.gl/MQLt4u9tkZN4bXRG3

Volg ook het laatste nieuws en zie de live videos via twitter @StopSteenkool

En lees:

Opinieonderzoek Greenpeace: http://m.greenpeace.nl/high/2018/Persberichten/Meerderheid-Rotterdammers-wil-af-van-kolen/

Vredesorganisatie Pax, The Dark Side of Coal (2014) – https://www.paxforpeace.nl/publications/all-publications/the-dark-side-of-coal

FNV over Kolenfonds

https://www.fnvhavens.nl/fnv-havens/155-fnv/412-vakbond-maakt-zich-sterk-voor-kolenfonds