Nuon liet deze week weten zijn laatste kolencentrale vervroegd te willen sluiten. Het gaat om de Hemweg, die in principe nog mee kan tot 2034. Het bedrijf vraagt de overheid wel om financiële compensatie. Gebeurt dat niet, dan zet Nuon de centrale in de verkoop.

In het voorjaar van 2016 konden bedrijven met kolencentrales opnieuw SDE+ subsidie aanvragen doen voor het bijstoken van biomassa. Biomassa bestaat uit versnipperd hout, veelal afkomstig van oude bossen in Canada die plaatsmaken voor monocultuur. Stroomproductie door biomassasnippers te verbranden telt onterecht mee als groene energie en het rijk subsidieert dit met miljarden euro’s. Hout meestoken is voor de kolenboeren dankzij de subsidie financieel aantrekkelijk. Net als alle andere kolenbedrijven vroeg ook Nuon bij het Rijk om financiële steun. Maar terwijl de concurrenten Essent/RWE, Engie en Uniper geld binnensleepten voor stook van biomassa, kreeg Nuon het deksel op de neus. En dus wilt Nuon af van haar laatste kolencentrale in Nederland.