Activisten van het Klimacamp im Rheinland hebben donderdag 25 augustus 2016 een leegstaande school gekraakt en omgevormd tot een open sociaal centrum voor alle bewoners van de omgeving. Een groep van Wijstoppensteenkool speelde een belangrijke rol.

KlimacampHeader2016neuv4

 

 

 

Plaats kamp in google maps

Op donderdag was een aangekondigde legale actie gepland met een manifestatie. Mahnwache noemen ze dat in Duitsland. Toen een honderdtal demonstranten langs de school liep rende een deel ineens achterom en ging door de achterdeur naar binnen. Binnen enkele minuten zaten er drie op het dak waar een anarchistische vlag en een klimaat-actievlag werd geplaatst. Ook hingen er binnen minuten banners vanuit de bovenramen. Direkt werd begonnen met schoonmaakwerk en enige werkzaamheden om water te hebben en anderszins het gebouw enigszins bruikbaar te maken. Op zich was het gebouw in redelijke staat. Rampenplan verzorgde als altijd eten en drinken, ook voor de demonstranten buiten. Er werd spontaan een programma opgesteld van workshops die zowel binnen als buiten gegeven werden. Er was snel een man of 50 ME in de straat, er werd onderhandeld maar de situatie bleef redelijk rustig. Een groep activisten bijft voorlopig enige nachten in de school. RWE is eigenaar van het hele dorp en dreigde direkt met gerechtelijke procedures.

De school ligt in het spookdorp Immerath, een half uur lopen van het kamp. Immerath is sinds enkele jaren onbewoond omdat de bruinkoolmijn Garzweiler tot op enkele honderden meters is genaderd en binnen een jaar of wat het dorp zal opslokken, zoals er al vele opgeslokt zijn de afgelopen vijftig jaar.

Wijstoppensteenkool mobiliseert sinds 2010 voor de acties tegen de bruinkoolmijnen in Duitsland.

Lees ook:  Schule in Immerath besetzt- Aufruf zur Unterstützung