Er zijn dit jaar dramatische stijgingen in zowel temperatuur als CO2 concentratie in de atmosfeer. Beiden stijgen als sinds 1750 als gevolg van CO2 uitstoot van eerst, en grotendeels, kolen. Daarna ook olie en gas. Dit jaar overtreffen de stijgingen alle voorgaande stijgingen en zelfs klimaatwetenschappers zijn verbijsterd door de onverwachte en ongekende stijgingen dit jaar.

https://weather.com/news/climate/news/record-warmest-january-global-2016

Temperatuur wereldwijd

De records voor maximumtemperaturen worden met regelmaat gebroken, dat is klimaatopwarming. Het werd een beetje saai daar telkens over te berichten. De afgelopen 10 jaar was er een ogenschijnlijke pauze in opwarming, maar dat was schijn. Climate Deniers beweerden dat er een pauze was of zelfs dat er geen opwarming meer was. Mensen met een beetje inzicht wisten dat de opwarming er wel degelijk was maar dat de opwarming wat meer in oceanen was gaan zitten waardoor de atmosfeer even wat minder opwarmde. We wisten dat de pauze schijn was en tijdelijk. Toen twee jaar geleden duidelijk werd dat er een El Niño aan het ontwikkelen was wisten we dat de opwarming van de atmosfeer verder zou gaan en zeer waarschijnlijk enigszins dramatische weerspatronen zou gaan veroorzaken. Niemand had kunnen voorzien dat het zo erg zou worden als nu gebleken is. Klimaatwetenschappers hadden het echte Oh Shit! moment toen de wereldwijde gemiddelde temperatuur voor januari gepubliceerd werd, deze vertoonde een angstaanjagende piek. Helaas besteedden de media meer aandacht aan een verdwenen Airbus met 66 pasagiers, triest natuurlijk op zich, en sport en meer onzin dan aan de dramatische ontwikkelingen van de opwarming die de hele wereld bedreigt en nu al voor grote voedseltekorten zorgt in grote delen van het Midden Oosten, Afrika en Azië. Ook de concentratie van CO2 in de atmosfeer vertoont op dit moment een ongekende stijging. Dus moeten wij maar weer eens in de pen klimmen.

Opwarming in de atmosfeer gaat grillig. Oceaanstromen hebben grote invloed op het jaarlijks verloop. In de oceanen vindt op sommige plaatsen upwelling plaats, b.v. voor de kust van Zuid Amerika, en op andere plaatsen verdwijnt het water weer naar beneden. Er zijn continue stromen over de aardbol en een enkele cyclus duurt ongeveer 1000 jaar. Theoretisch, simplistisch gesteld, zou dus een druppel water die voor de kust van Peru aan de oppervlakte komt na een rondje om de wereld daar na 1000 jaar weer opnieuw naar boven komen. In een El Niño jaar stopt de upwelling voor de kust van Zuid Amerika en dus elders stopt de downwelling. Dus de warmte in de atmosfeer en ook de CO2 wordt minder afgevoerd waardoor we nu dus een piek in temperatuur en CO2 stijging meemaken die ongekend is. Het is alsof de airconditioning in je huis uitvalt, nu voel je ineens de hitte. Dit is climate change 2.0.

Er is trouwens iemand die hier veel meer van snapt dan ik, Rolf Schuttenhelm, geofysicus en klimaatactivist, die erover schrijft op http://www.bitsofscience.org/.

Ik zie nu dat hij over deze record temperaturen heeft geschreven.

Ik ga even van hem lenen, dat scheelt me wat opzoekwerk.

Verwarrend is dat als er over temperatuurstijging wordt gesproken er verschillende referentieperioden worden gehanteerd. Ik prefereer 1750 als startpunt, dat was nog net pre-industriëel voordat we echt met kolen losgingen. Er was de afgelopen 10.000 jaar al wat puntjes stijging CO2 vanwege ontbossing na de laatste ijstijd, gerelateerd aan de ontwikkeling van landbouw, maar dat was misschien in de orde van grootte van 10 ppm, insignificant vergeleken bij de ontwikkelingen na 1750.

Mijn referentie voor temperatuur sinds 1750 is het meest uitgebreide onderzoek van de University of Berkeley.

decadal-with-forcing-small

We zaten enkele jaren geleden dus al op ~1.5 graden opwarming t.o.v. de periode 1750-1800. In 1750-1800 hebben echter wat grote vulkaanuitbarstingen plaatsgevonden die grote schommelingen hebben veroorzaakt. Vulkaanuitbarstingen veroorzaken tijdelijke koeling vanwege het stof in de atmosfeer.

2016-hottest-year-graph

 

Klik op het plaatje voor hogere resolutie

 

Het jaar 2010 was het warmste jaar ooit, we praten dan over de afgelopen pakweg 100.000 jaar, meer specifiek over de periode na 1750. De laatste keer dat het iets warmer dan in 1750 was ongeveer 110.000 jaar geleden. Nu is het waarschijnlijk al ongeveer net zo warm als toen. Destijds was de zeespiegel bijna 10 meter hoger dan nu, dat gaat nu dus ook gebeuren als we niet snel stoppen met CO2 uitstoten.

Het jaar 2014 was warmer dan 2010. Het jaar 2015 was warmer dan 2014. En dan komt 2016. In januari was er een sprong in temperatuur waardoor alle klimaatwetenschappers steil achterover sloegen. Het vorige record voor januari werd met ongekend verschil verslagen.

Februari was nog extremer volgens de NASA.

De temperatuur voor januari was volgens de NASA 1.13 C boven het gemiddelde van 1950-1980. Dat is ongeveer 1.5 C boven de temperatuur rond 1800. O Shit! Volgens redelijke consensus is 1.5 C het maximum aanvaardbare.

Ik hoor net op de radio (20 mei 2016) dat zojuist gisteren in India de hoogste temperatuur ooit is gemeten voor India, 51 graden. Bericht op BBC

Hier de grafiek van de NASA voor 1880-2015.

temp-nasa-1880-2015