Het was een historisch event in het Lausitz gebied, zo’n 100 kilometer ten zuiden van Berlijn. Met ruim 3500 geregistreerde activisten bij de Legal Advice is de schatting dat er ruim 4000 aanwezigen moeten zijn geweest. Hiermee was het het grootste klimaat-actiekamp in de geschiedenis, het grootste tot nu toe was in Engeland in 2008 met 2800 deelnemers. Er waren 150 mensen uit Nederland gekomen met drie bussen en een onbekend aantal op eigen gelegenheid. Hiermee was de Nederlandse delegatie de grootste naast de Duitse. Dit lijkt te danken aan het feit dat WSS (WijStoppenSteenkool) al vanaf oktober 2010 mobiliseert voor de acties in het Rheinland en nu hiervoor. Deze keer werd ook gemobiliseerd door 350.org en Mileudefensie.

Drie volle dagen is actie gevoerd over een gebied van 10 bij 10 kilometer, in de mijn, op de graafmachines, op spoorlijnen en een laadstation voor kolentreinen, en last but not least, zijn de hekken rond een kolencentrale plat gegooid en is de centrale bestormd.

Heel significant was het feit dat er vrijwel geen politie op de been was. Op vrijdag en zaterdag was er vrijwel helemaal geen politie, alleen nadat de kolencentrale bestormd was op zondag zijn er wat schermutselingen geweest en een honderdtal activisten enige tijd vastgehouden. Optimistische en premature conclusie kan zijn dat “ze” de strijd hebben opgegeven. Nadat vorig jaar in het Rheinland 1200 activisten door de politielinies braken bleek wel bewezen, wat wij allang wisten, dat de infrastructuur niet te verdedigen is. Er waren toen 800 man ME en 400 man security op de been. Nu liepen we tot onze stomme verbazing een volledig verlaten mijn in, d.w.z. er waren twee witte jeeps en twee quads van Vattenvall security.

De term Force of Chaos schijnt gebruikt te zijn bij een workhop. En dat was het. De organisatie van het kamp was uitstekend, de voorbereidingen van de acties grondig, maar inspelend op de omstandigheden is uitermate veel geïmproviseerd, groepen gesplitst, nieuwe gevormd, andere doelen gekozen en dergelijke.

Honderden activisten hebben 48 uur lang, twee nachten, doorgebracht in kou en stof om mijnen, een laadstation en sporen bezet te houden. De hele productie van deze mijn lag stil en de kolencentrale Schwarze Pumpe werd uiteindelijk uitgeschakeld.
Er is veel te vertellen maar het moet nog even bezinken.
Bij deze vast een video-impressie en foto’s van de acties.

VIDEO

VIDEO

 

FOTO’S