bron: DailyMail

Het is maandag 4 april wanneer de Bengaalse politie charges uitvoert op duizenden omwonenden die protesteren tegen de komst van een nieuwe kolencentrale. Vier demonstranten komen om nadat de politie het vuur opent op de lokale bevolking. Tientallen anderen raakten gewond.

Aan de rand van het dorp Gandamara, aan de zuid-oostkust van Bangladesh, zouden twee kolencentrales gebouwd worden. Het project, ter waarde van $ 2,4 miljard, wordt gefinancieerd door twee Chinese bedrijven.

De autoriteiten in het Chittagong district, waar de kolencentrales onder komen te vallen, hebben onderzoek ingesteld naar de botsing tussen politie en dorpsbewoners. De protesten volgden nadat enkele maanden terug duizenden mensen protesteerden tegen plannen van het bouwen van een mega kolencentrale aan de rand van de Sundarbans, ‘s werelds grootste mangrove bos. Experts zeggen dat de centrales enorm schade zullen aanrichten aan het delicate ecosysteem van dit gebied. Het gebied is tevens huis voor de Bengaalse tijger en de Ganges dolfijnen.

An injured Bangladeshi man is carried on a stretcher at Chittagong hospital on April 4, 2016, after police opened fire on villagers at a remote coastal town ...

Een gewonde Bengaalse man wordt tijdens protesten tegen de bouw van een Chinese kolencentrale op een stretcher naar het Chittagong ziekenhuis gedragen op 4 april 2016, nadat de politie het vuur opende op dorpsbewoners van het afgelegen kuststadje in het zuid-oosten van Bangladesh. ©- (AFP)

De lokale politie chef Swapan Kumar vertelt het AFP: “we hebben aanklachten ingediend tegen ruim 3.200 mensen voor geweldpleging. We hebben 57 van hen geïdentificeerd, de rest is naamloos.” Volgens Kumar komt de lokale bevolking in opstand tegen kolencentrales, omdat zij vrezen voor de gevolgen van de vervuiling. Door de grootschalige vervuiling van hun leefomgeving wordt de bevolking gedwongen hun huizen te verlaten.

De dorpsbewoners organiseerden dagenlang geweldloze protesten, nadat S. Alam Group, het Bengaalse conglomeraat achter het project, begon met de voorbereidingen van de bouw van de kolencentrale. Grote stukken landbouwgrond werden daarvoor gelijkvloers gemaakt.

De bevolking vreest dat door de bloedige protesten de politie meer autoriteit en extra bevoegdheden krijgt om demonstranten op te pakken en te mishandelen. Een docent die in het dorp woont en verder anoniem wil blijven vertelt het AFP over de telefoon: “de politie zal haar bevoegdheden willekeurig gebruiken tegen iedere inwoner die zich tegen de kolencentrales uitspreekt”. Desondanks gingen honderden dorpsbewoners op dinsdag verder met hun protest tegen de kolencentrales. Zij eisten gerechtigheid voor de vier slachtoffers.

De twee Chinese bedrijven – SEPCOIII Electric Power en HTG – financieren samen $ 1,75 miljard van de $ 2,4 miljard totaal geschatte kosten, schrijft de Daily Star. Volgens lokale media wil S. Alam Group twee kolencentrales bouwen aan de rand van de Bay of Bengal, met een gezamenlijke capaciteit van 1.224 megawatt (MW).

Ter vergelijking: de nieuwe kolencentrale van ENGIE op de Maasvlakte is 1.070 MW, van RWE in de Eemshaven 2 x 800 MW.

An injured villager is carried on a stretcher at Chittagong hospital on April 4, 2016, after police opened fire on hundreds of protesters at a remote coastal...

Een gewonde Bengaalse man wordt tijdens protesten tegen de bouw van een Chinese kolencentrale op een stretcher naar het Chittagong ziekenhuis gedragen op 4 april 2016, nadat de politie het vuur opende op dorpsbewoners van het afgelegen kuststadje in het zuid-oosten van Bangladesh. ©- (AFP)