RWE The energy to lead (to destructive climate change)

Vandaag, de tweede dag van de klimaatconferentie, kondigde RWE aan dat het zijn kolenactiviteiten gaat afstoten.

Persbericht van RWE

RWE heeft zijn kernactiviteit historisch en nu nog in het Rheinisches Braunkohlerevier, het gebied met bruinkoolmijnen en kolencentrales tussen Aken en Keulen. Hier wordt 25% van alle Duitse stroom geproduceerd met bruinkool. RWE is sinds enkele jaren eigenaar van ESSENT en dus ook van de twee nieuwe kolencentrales aan de Eemshaven. Zie onze info.

De aandelen die begin 2011 nog op 50 Euro stonden schommelden de afgelopen maanden rond de 12 Euro. Het is nu kennelijk ook tot de top van RWE doorgedrongen dat kolen geen lang leven meer heeft. Interessant is het koersverloop dit jaar. Lag de koers begin dit jaar nog rond de 25 EURO, in mei zette een daling in en na 10 augustus zette een scherpe daling in tot een dieptepunt van 9 Euro op 28 september. In het voorjaar werd de massa-actie in de grote Garzweiler mijn aangekondigd. De scherpe koersdaling in augustus zette in op het moment dat het actiekamp in Duitsland bij de Garzweiler mijn in volle gang was met de voorbereidingen van de ongelooflijk succesvolle massa-actie op zaterdag 15 augustus.

 

Aandelenkoers van RWE

RWE presenteert de verandering als het onderbrengen van alle “schone” onderdelen in een aparte maatschappij die naar de beurs gaat. Het lijkt op hetzelfde neer te komen als te zeggen dat de kolenactiviteiten in een apart bedrijf worden ondergebracht.

Wat wijstoppensteenkool al sinds 2010 verkondigt met de website, informatiebijeenkomsten, flyers, acties en door onze stem te laten te laten horen bij debatten, zoals FD Energiedebatten, lijkt inmiddels ineens mainstream.

Wijstoppensteenkool is ook sinds eind 2010 actief betrokken bij de acties rond het RWE bruinkolengebied.

Toevoeging 3-12-2015

Allianz, een grote van oorsprong Duitse verzekeraar, trekt zich terug uit investeringen in kolenindustrie. Dit betekent dat belangrijke investeringen in RWE ook be-eindigd worden. Verzekeringsmaatschappijen zien als geen ander de harde kosten van klimaatverandering.

Persbericht van Allianz, 26 november 2015

Climate protection will become part of core business

Een persbericht van Allianz van 30 november 2015

Faces of climate change

Item op ZDF waarin de CEO van Allianz het nog eens duidelijk zegt, geen financiering meer van kolenindustrie.