Foto: Wij Stoppen Steenkool bezet PvdA kantoor in Amsterdam, zomer 2015.

De PvdA kondigde vandaag aan dat zij alle kolencentrales binnen 10 jaar wilt sluiten. Dus niet alleen de oude centrales, maar ook alle drie de nieuwe kolencentrales die dit jaar zijn geopend. Met de klimaatonderhandelingen voor de deur, spelen politici en marketeers graag in op de hype. Laten we het nieuws toch vieren als een overwinning voor de Nederlandse klimaatbeweging. Het staat nu als een peil boven water dat alle kolencentrales moeten sluiten, we kunnen het nu gaan hebben over hoe we de kolencentrales precies gaan sluiten en eventuele compensatieregelingen.

Helaas is er echter nog niet direct een meerderheid in de Tweede Kamer te verwachten. De meest voor de hand liggende partijen die zich met het standpunt van de PvdA kunnen vinden komt uit op 57 zetels (PvdA + SP + GL + PvdD). Met dank aan de huidige paus, die erkent dat klimaatverandering door mensen is veroorzaakt en ernstige gevolgen zal hebben, kunnen de christelijke partijen (CDA + CU = 18 zetels) mogelijk uitkomst bieden. De altijd op en neer waggelende partij van Pechtold is met 12 zetels niet genoeg voor een directe meerderheid.

 

Berichtgeving NOS 24-11-2015:

Regeringspartij PvdA wil alle kolencentrales in ons land binnen tien jaar sluiten. Volgens Kamerlid Vos moet ons land het voorbeeld van Groot-Brittannië volgen en op de klimaattop in Parijs andere landen oproepen hetzelfde te doen.

“We hebben een dure plicht aan de generaties na ons”, zegt Vos. “We moeten minder CO2 uitstoten, zodat we ons klimaat niet verpesten.” Hij wil met andere partijen in de Tweede Kamer regelen dat de centrales uiterlijk 2025 dicht zijn.

Niet doorslaan

Vos zal daarbij niet de steun krijgen van coalitiepartner VVD. Kamerlid Bosman van die partij vindt dat Nederland al goed bezig is met het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. “De lucht wordt steeds schoner. We moeten oppassen dat we niet doorslaan.”

Het sluiten van de kolencentrales kan volgens de PvdA probleemloos. We hebben voldoende schonere gascentrales die het kunnen overnemen. Het extra gas dat nodig is moet alleen niet uit Groningen komen, vanwege de aardbevingen daar.

Als alternatief denkt Vos aan gas uit Noorwegen. “Daar is meer dan genoeg gas om ons tot 2035 te voorzien van elektriciteit.” Als met al kost het sluiten van de kolencentrales ons volgens de PvdA 80 cent per gezin per maand. “Geen onoverkomelijk bedrag”, zegt Vos.

Leveringszekerheid

VVD’er Bosman maakt een ander rekensommetje. Volgens hem kost het sluiten van de kolencentrales, waarvan een deel nog heel nieuw is, 800 miljoen euro per jaar. Ze zijn volgens hem nodig voor de leveringszekerheid van elektriciteit.

Bosman vindt de oproep van een groep hoogleraren om de kolencentrales te sluiten “goedkoop”. Dat soort oproepen zijn niet goed voor de rust in de energiewereld. En die is volgens hem van groot belang.