Alle kolengestookte elektriciteitscentrales in het Verenigd Koninkrijk gaan rond 2025 dicht. De installaties moeten worden vervangen door minder vervuilende gasgestookte centrales en kernenergiecentrales.

Dit heeft de Britse minister van energie, Amber Rudd, woensdag aangekondigd tijdens een toespraak bij de Institution of Civil Engineers. Rudd is van mening dat kolencentrales niet langer passen in een moderne economie vanwege de uitstoot van broeikasgas CO2. Volgens dagblad The Guardian sprak zij over het ‘resetten’ van het Engelse energiebeleid.

Verouderde installaties

De meeste installaties zijn verouderd en voldoen op termijn niet meer aan de milieustandaarden van de Europese Unie en moeten daarom hun deuren sluiten. Rudd noemt daarbij concreet het jaartal 2025. Twee jaar eerder zullen de installaties al moeten beginnen met het terugschroeven van hun elektriciteitsproductie.

De kolencentrales in het Verenigd Koninkrijk voorzien nu nog in ongeveer een derde van de Britse elektriciteitsbehoefte. Het gat moet straks worden opgevuld met nieuwe gasgestookte centrales, die minder vervuilend zijn, en met kernenergiecentrales. ‘Een van de grootste en kosteneffectieve bijdragen aan de vermindering van de emissies is de vervanging van kolengestookte installaties door gas’, aldus Rudd.

Top over klimaat

De Britse keuze om afscheid te nemen van elektriciteitsopwekking met kolencentrales wordt toegejuicht door ijveraars voor een beter milieu. De uitstoot van CO2 wordt gezien als een belangrijke oorzaak van de opwarming van de aarde. Later deze maand komen wereldleiders in Parijs bijeen om zich over dit vraagstuk te buigen.

 

Bron: FD 18-11-2015