Op 2 en 3 november 2015 was er een internationale conferentie in Den Haag, georganiseerd door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken. De Conference Planetary Security gaat over de risico’s van klimaatverandering voor de toestand in de wereld.

The Ministry of Foreign Affairs of the Kingdom of the Netherlands recently announced the Planetary Security Initiative. The first event will be an international conference on “Planetary Security: Peace and Cooperation in Times of Climate Change and Global Environmental Challenges” on 2 and 3 November 2015 at the Peace Palace in The Hague.

Ik weet niet goed wat ik hiervan moet denken. Gaat dit over hoe wij, het rijke westen, onze veiligheid kunnen garanderen in een veranderend klimaat? Of gaat het werkelijk erom hoe we zo snel mogelijk CO2 emissies naar nul kunnen brengen om de planeet voor iedereen zo leefbaar mogelijk te houden? Dan zou het slotcommunique wellicht kunnen stellen dat de NAVO de 7000 kolencentrales op de wereld moet vernietigen middels bombardementen. Dit lijkt niet onmogelijk, het zal wat stofwolkjes veroorzaken en dan is het voorbij.

Het is in ieder geval goed dat het meer algemeen duidelijk wordt hoe ernstig klimaatopwarming is en dat het niet ver ons bed is. Tot nu toe was Nederland alleen bezorgd vanwege onze dijken maar hier wordt wel duidelijk dat desastreuze ontwikkelingen zoals in Syrie ook hier invloed hebben. Die vluchtelingenstroom hebben we zelf veroorzaakt door onze CO2 uitstoot.

Op Radio 1 was vandaag een gesprek met Alexander Verbeek, de organisator van de conferentie. Verbeek is volgens zijn linkedin Strategic Policy Advisor on Global Issues at the Ministry of Foreign Affairs of the Netherlands, working on international issues related to climate, water, food, energy and resources. Hij beschrijft helder de diverse gevaren van klimaatverandering, en beklemtoont het feit dat dit niet alleen iets is voor de toekomst maar ook het heden, zoals de toestand in Syrie. Luister vooral eerst.

Het radio gesprek

Het gaat om overleven. Windmolens, zonnepanelen en elektrische auto’s zijn leuke accessoires. Een leefbaar klimaat en voedsel, dat zijn de echte probleem. Met het bouwen van windmolens red je het klimaat niet. Om klimaatopwarming te voorkomen moeten we kolencentales afbreken.

Op dit moment trekt orkaan Chapala over Jemen. Dit is ongekend. In Jemen komen geen orkanen voor, tot nu toe dan. En het is meteen een kracht 4 waarbij de regenval ook nog eens een hoeveelheid neerslag brengt die normaal gesproken in meerdere jaren valt, er wordt gesproken over tien jaar.

De openingstoespraak van “onze” minister Koenders is schaamteloos eenzijdig. Kennelijk leest hij zoals alle politici alleen de koppen in de krant. Halve waarheden verkondigen en vooral weglaten van feiten zijn absolute bekwaamheden om het tot minister van buitenlandse zaken te schoppen. Het zou tijdverspilling zijn zijn hele speech te fileren. Enkele opmerkingen. Veel belangrijker dan de bevroren rivieren waardoor onze Franse “vijanden” ONS(?) land konden bezetten was het feit dat een grote vulkaanuitbarsting grote misoogsten in West Europa veroorzaakte, ook in Frankrijk. Het gebrek aan graan en de combinatie daarvan met toenemende uitbuiting door de Franse adel brachten het volk tot wanhoop en razernij. Zie daar, kastelen werden afgebrand, edelen massaal onthoofd. Lees: Kropotkin, The Great French Revolution.

In Syrie was de Perfect Storm veroorzaakt door de combinatie van droogte, misoogsten, geen voedselhulp vanuit het westen, een dictatoriaal regime wat oneerlijk en dom aan watermanagement deed, net rond die tijd op aandringen van het IMF overgeschakeld op meer vrije markt waardoor de vastgestelde graanprijzen werden losgelaten en voedselprijzen ineens de pan uitrezen. Het rijke westen had dus hoofdschuld. Ten eerste is de door klimaatverandering veroorzaakte droogte de schuld van het rijke westen. Ten tweede is het afschaffen van subsidies op graan de schuld van het door het westen gedomineerde IMF. En ten derde zat het westen uit zijn neus te eten terwijl er al alarmerende voorspellingen waren over destabilisatie ten gevolge van de migratie van het platteland naar de overvolle steden. Voedselhulp bleef uit. Wellicht bleef dit bewust achterwege omdat het westen eigenlijk wel wilde dat Syrie zou destabiliseren, Assad zou vallen en er een westers gezind regime zou komen.

Trying to follow what is going on in Syria and why? This comic will get you there in 5 minutes.

De Klimaatoorlog in Syrie: Wetenschappers Spreken

Bij zijn verdere voorbeelden laat Koenders totaal achterwege de destabilisatie ten gevolge van eeuwen kolonisatie, bevolkingsgroepen tegen elkaar opzetten en willekeurige landsgrenzen trekken. Daarbovenop komt alle geopolitiek rond grondstoffen, vooral olie maar diverse mineralen spelen een belangrijke rol. Kijk op de kaart naar conflicten in Afrika en er zal vrijwel altijd olie in het gebied zijn.

Dan suggereert Koenders ook nog dat Nederland ook wel een beetje zielig is omdat een groot deel onder de zeespiegel ligt en Nederland vanwege onze overzeese gebiedsdelen ook een beetje bij de Small Island Developing States hoort. Sorry Koenders, daarbij denk ik toch meer aan die eilanden in de Pacific die nu al beginnen te verdwijnen omdat het hoogste punt van zo’n atol maar een meter boven de zeespiegel ligt.

Zie ook:

Klimaatoorlog in Europa?