RWE is de eigenaar van onder andere Essent en de bruinkoolmijnen in nabij Keulen. In deze mijnen blokkeerden in augustus zo’n 1500 mensen de enorme graafmachines tijdens de grootse Ende Gelände actiedag. In de economie bijlage van de NRC (17-09-2015) een stuk over de bestuurders, winstdaling, aandeelhouders en andere interessante informatie.

In 2008 was de beurswaarde van RWE nog goed voor 55 miljard euro. De huidige waarde is 8 miljard euro. Dus zijn de aandeelhouders niet blij en beschuldigen het beleid van Peter Terium, de CEO van Nederlandse komaf. Terium zou de afgelopen jaren alleen met bezuinigingen hebben gereageerd. De aandeelhouders willen nu iemand met meer visie.

peter.terium.RWE_

Peter Terium

Deze aandeelhouders zijn voornamelijk de gemeentes in het Ruhrgebied – waar de bruinkoolmijnen liggen. Hun begrotingen zijn afhankelijk van de dividenden die RWE uitkeert. Dus maakt RWE geen winst, dan komen de gemeentes in de problemen.

Daarnaast was er in het kader van de Energiewende een plan gemaakt om de bruinkoolcentrales in de mottenballen te leggen. Die zouden dan alleen nog aan gaan als er een tekort is aan wind- of zonne-energie. Een enorme winst voor het klimaat, want de bruinkoolcentrales in Duitsland zijn de grootste CO2-uitstoters van Europa. De energieproducenten zouden een compensatie krijgen voor de misgelopen omzet. Helaas lijkt het erop dat Brussel dit niet toe zal staan, omdat het strijdig is met het Europees verbod op staatssteun. Grote kans dus dat van dit plan niets overblijft.

Niet zo gek dus dat 1500 mensen zelf die mijnen en kolencentrales gingen stoppen, want wachten op de lokale en Europese politiek is zinloos.

 

 

 

Garzweiler

 

 

 

 

Originele artikel:

De grootaandeelhouders van de Duitse energiereus zijn ontevreden over de RWE-baas, de Nederlander Peter Terium.

Energiebedrijf

Door onze correspondent Frank Vermeulen | pagina 6 – 7

Berlijn. De jaarlijkse bijeenkomst van de raad van commissarissen van de Duitse energiereus RWE, morgen, wordt naar verwachting een veldslag over de keuze van een nieuwe voorzitter. Al maanden wordt in Duitse media gespeculeerd over een paleisrevolutie door grootaandeelhouders. Dat zijn gemeenten in het Ruhrgebied die een kwart van de aandelen bezitten en vier van de twintig commissarissen leveren.Scheidend president-commissaris Manfred Schneider heeft Werner Brandt aangewezen als kandidaat voor zijn opvolging. Brandt, ex-financieel directeur van SAP, de grootste Europese softwaremaker voor bedrijven, is al commissaris. Maar volgens zakenkrant Handelsblatt willen de gemeentelijke aandeelhouders „uit alle macht” verhinderen dat hij de nieuwe president-commissaris wordt. En zij worden naar verluidt gesteund door andere commissarissen.De rebellerende aandeelhouders willen Werner Müller (SPD), voormalig minister van Economische Zaken van Duitsland, als nieuwe voorzitter. Omdat over de toekomst van RWE wordt beslist in politiek Berlijn, zou Müller met zijn netwerk meer voor het concern kunnen betekenen dan Brandt, die vooral geldt als een kalme rekenmeester.

Müller, die ooit zijn carrière bij RWE begon, is er de afgelopen tien jaar in geslaagd de noodlijdende kolenmijn RAG, het voormalige Ruhrkohle, om te bouwen tot het winstgevende chemieconcern Evonik. Bovendien maakte hij een blauwdruk voor de definitieve afwikkeling van de enorme kosten die zijn verbonden aan het stilleggen van kerncentrales. Dat moet in het kader van de Energiewende, waarbij Duitsland overschakelt van kernenergie en fossiele energie naar duurzame vormen van stroomvoorziening.

Grote onvrede

Achter de opstand van de gemeentelijke aandeelhouders gaat grote onvrede schuil over het beleid van de Nederlandse bestuursvoorzitter Peter Terium. RWE, dat onder veel meer de moedermaatschappij is van het Nederlandse Essent, wankelt onder de gevolgen van de Energiewende.

Die transitie gaat gepaard met een gegarandeerde vaste prijs voor groene stroom, met als resultaat lage stroomprijzen op de markt waardoor traditionele stroomproducenten zwaar in de problemen zitten. De beurswaarde van RWE, in 2008 nog 55 miljard euro, is gekelderd naar 8 miljard euro nu. „Ongeveer net zo veel als wat RWE heeft gereserveerd voor de ontmanteling van zijn kerncentrales”, merkte Müller in mei op.

Peter Terium wordt verweten dat hij op de crisis in het concern alleen met steeds nieuwe bezuinigingsrondes reageert en geen echte toekomstvisie heeft. De onvrede onder de gemeentebestuurders wordt ook gevoed door eigenbelang: vorige maand besloten Schneider en Terium tot een radicale afslanking van het concern waarbij eenderde van de negentig dochterondernemingen van RWE wordt geschrapt en bijgevolg ook de commissariaten van vele burgemeesters en andere lokale bestuurders.

Bovendien zijn de begrotingen van de betrokken gemeenten deels afhankelijk van de dividenden die RWE uitkeert: nu nog een euro per aandeel. Gevreesd wordt dat dit bedrag kan dalen tot 80 en misschien zelfs 50 cent. De gemeentelijke aandeelhouders gaan ervan uit dat Müller niet met zijn armen over elkaar gaat zitten, maar wel degelijk de strategie gaat uitstippelen. Dat kan de positie van Terium in gevaar brengen.

Dat er snel iets moet gebeuren werd deze week nog onderstreept. Dinsdag kelderde plotseling de koers van RWE na berichten dat het concern te weinig reserves heeft opgebouwd om de kosten voor het ontmantelen van zijn kerncentrales te kunnen betalen. RWE heeft 10,4 miljard euro opzijgezet, in werkelijkheid zou het dubbele nodig zijn.

Ook bleek deze week dat een moeizaam tot stand gekomen compromis tussen de grote energieproducenten en minister Sigmar Gabriel (Economische Zaken en Energie, SPD) over de toekomst van de bruinkool stuit op verzet uit Brussel. RWE is een van de grootste bedrijven met bruinkoolcentrales, die goedkope energie leveren maar berucht zijn wegens hun hoge uitstoot van broeikasgassen.

In het kader van de Energiewende wil de regering de CO2-uitstoot terug dringen. Met energieproducenten als RWE is overeengekomen dat zij hun bruinkoolcentrales in de mottenballen leggen, als ‘klimaatreserve’, om bij te springen als er een tekort is aan wind- of zonne-energie. In ruil hiervoor zouden de producenten een financiële compensatie krijgen. Uit Brussel komen nu geluiden dat dit waarschijnlijk strijdig is met het Europees verbod op staatssteun.

RWE heeft 10,4 miljard euro opzijgezet, in werkelijkheid zou het dubbele nodig zijn