Dit jaar is een topjaar rond klimaatopwarming. Als je het zakelijk zou bekijken dan is het booming business. Helaas is het niet leuk, zojuist werd bekend dat afgelopen juli zowel in Nederland als wereldwijd de warmste maand ooit gemeten is, sinds metingen begonnen in 1880. Was 2014 het warmste jaar ooit, het is al vrijwel zeker dat 2015 nog warmer wordt, tot nu toe is dat al zo, mede dankzij het feit dat we al enkele maanden officiëel in een el niño jaar zitten. Dat betekent dat de Pacific warmer is dan normaal, teveel regen in landen als Colombia, Ecuador en Peru en extra hitte en droogte in Australië en Indonesië gepaard gaand met nog meer bosbranden dan normaal.

Het positieve nieuws is dat de weerstand tegen fossiele brandstoffen ook ontzettend gegroeid is dit jaar. De divestment campaign van 350.org en fossilfree (http://gofossilfree.org/nl/), de publicatie van het boek van Naomi Klein, This Changes Everything, de wereldwijde Climate March van september 2014, rapporten en statements van de Wereldbank, International Energy Agency, Ban Ki-moon en vele anderen, ze dragen allemaal bij aan meer bekendheid en de urgentie van het probleem. De paus heeft een uitgebreide encycliek gepubliceerd rond klimaatopwarming met behoorlijk radicale taal. Obama heeft maatregelen genomen om CO2 uitstoot van kolencentrales te verminderen. De maatregelen zijn bij lange na ontoereikend maar hij heeft een ferme speech gehouden waarbij hij klimaatverandering de grootste bedreiging van de wereld noemt, voorwaar een stap in de goede richting. En als de president van het machtigste land ter wereld zulke uitspraken doet dan zal dat toch wel invloed hebben. Het is een beetje show, maar de moeite waard om te zien. VIDEO 26 min.

Nu heeft ook een groep vooraanstaande islamieten een statement gepubliceerd. En natuurlijk waren de Climate Games in Amsterdam dit jaar groter dan de eerste editie vorig jaar. Op de Climate Games waren dit jaar 300 activisten waaronder deelnemers uit b.v. België, Duitsland, Groot Britanië, Frankrijk, Spanje en Denemarken.

Op zaterdag 15 augustus vond een bijzondere, historische, actie plaats in de bruinkoolmijn Garzweiler in de buurt van Keulen waarbij een duizendtal activisten op spectaculaire wijze frontaal de confrontatie met 1200 man politie en 800 man beveilingspersoneel zijn aangegaan en door de linies zijn gebroken om vervolgens met ruim 800 activisten de mijn in te gaan waardoor de machines stilgelegd moesten worden. De actie ging onder de naam Ende Gelände hetgeen zoiets betekent als Tot Hier en niet Verder! Hier een filmpje. Er waren zeker 50 Nederlanders bij de actie die o.a. een niet onaanzienlijke rol speelden in de frontlinie bij de doorbraak in de tunnel, te zien in het filmpje. Wijstoppensteenkool is sinds eind 2010 bezig met mobiliseren van mensen uit Nederland voor de acties in Duitsland en er zijn al velen naar de jaarlijkse klimaat-actiekampen rond de bruinkoolmijnen in het Rheinische Braunkohlerevier geweest en ook bij andere gelegenheden. In the Guardian verscheen deze prachtige beschrijving van de actie, van de hand van John Jordan.

The day we stopped Europe’s biggest polluter in its tracks

Het is nu definitief aangetoond wat we allang wisten, de destructieve kolen-infrastructuur is onverdedigbaar. Het is te groot, grote mijnen, grote machines, spoorlijnen, kolencentrales omheind door een kilometer lang hek. Activisten kunnen winnen en zullen winnen. De maandag na de actie was er weer een lock-on op de Hambach kolenrails. Een week later werd de Hambach mijn stilgelegd door een compleet orkest met publiek die de mijn inliepen en urenlang een concert hebben gegeven van klassieke muziek.
Um 22:30 Uhr beendeten die MusikaktivistInnen von Lebenslaute ihre Konzertblockade im Braunkohletagebau Hambach. Über fünf Stunden lang standen alle Räder still. Bereits am Morgen hatte sich RWE aufgrund der angekündigten Proteste gezwungen gesehen, die Baggerarbeiten auf der ersten Ebene einzustellen. Als Orchester und Chor um 17:30 Uhr in das Gelände eindrangen und kurze Zeit später mit dem Konzert begannen, musste auch das Hauptförderband gestoppt werden.

http://www.lebenslaute.net/?page_id=1347

Velen zullen het al weten, URGENDA heeft de staat aangeklaagd en geëist dat deze zich aan de minimale internationale overeenkomsten moet houden om in 2020 25% reductie in CO2 moet bewerkstelligen t.o.v. 1990. De  rechter heeft URGENDA en mede-eisers enige tijd geleden in het gelijk gesteld. De vraag is nu of de staat hiertegen in beroep zal gaan, velen roepen de staat op om dat niet te doen. Zo hebben een 28 klimaatwetenschappers nu een brief geschreven aan Rutte om dat niet te doen. Ten eerste omdat de reductie absoluut noodzakelijk is en feitelijk nog te weinig is, ten tweede omdat de reductie wel wat aanpassingen zal vergen maar dat het zeker goed haalbaar is.

DagvaardingUrgendaKlimaatzaak19-11-13 (aanklacht tegen de staat)

Conclusie_van_antwoord (De verdediging van de staat)

Het vonnis van de rechtbank

Interessant is een lezing van Jaap Spier, Advocaat Generaal bij de Hoge Raad. December 2013.

275305811-Brief-Klimaatwetenschappers-Aan-Rutte

De wetenschappers doen voorstellen die we zeker snel moeten realiseren. Maar het toeval wil dat de 11 kolencentrales in Nederland samen 25% van alle CO2 uitstoot veroorzaken, die moeten we dus gewoon sluiten voor 2020. Simpele scheikunde toont aan dat kolen nooit efficiënter kunnen worden, een kolencentrale produceert twee maal zoveel CO2 als een gasgestookte centrale. CO2 afvang, Carbon Capture and Storage, CCS, is al jarenlang een toekomstillusie. Met de aanvullende maatregelen voorgesteld door de wetenschappers kunnen we hogere reductie bereiken hetgeen noodzakelijk is om op maximaal 1.5 graden opwarming uit te komen, hetgeen door de meeste wetenschappers beschouwd wordt als de maximale gevaarlijke grens om desastreuze opwarming te voorkomen omdat dan tipping points gepasseerd zullen worden en verdere opwarming met 5, 6 graden of meer niet meer te stoppen zal zijn. Dat betekent krokodillen en palmen in Alaska.