Op de website van GDF Suez gaat het nieuws alleen over positieve verhalen als windenergie en innovatief ondernemen. Geen woord over het ‘grote’ nieuws, over die grote nieuwe centrale op de Maasvlakte in Rotterdam die vandaag officieel van start is gegaan. De centrale was in 2014 al in gebruik genomen voor proefdraaien, maar mocht vandaag eindelijk zijn stroom aan het net leveren. En de uitstoot, die wordt aan onze lucht geleverd. Op de Maasvlakte werkt ook Eon aan een nieuwe kolencentrale, deze zal later dit jaar van start gaan.

Schone nieuwe, efficiënte techniek?

Diverse partijen hebben bezwaar aangetekend tegen de nieuwe centrales van GDF Suez en Eon. Zo zal de centrale van GDF Suez ons niet alleen voorzien van een jaarlijkse hoeveelheid CO2 van 4 megaton (Mton = 1.000.000.000 kg). Maar ook meer dan 50.000 kg fijnstof dat voornamelijk over Rotterdam en omstreken zal neerdalen; grofweg 1.000.000 kg stikstofoxide, dat vooral zeer schadelijk is voor natuurgebieden, zoals de naastgelegen duinen; en zo’n 300 kg aan zware metalen, waarvan ongeveer 50 kg kwik.

Een deel van die CO2 en andere giftige stoffen zou in eerste instantie worden opgevangen en worden opgeslagen onder de Noordzee. Deze installaties zijn wegens gebrek aan geld niet gerealiseerd. Tijdens de bouw van de centrales sprak de Rotterdamse gemeente met de energiereuzen af dat de centrales niet mogen starten als de afvang niet gerealiseerd zou zijn. Maar deze installaties zijn duur en verlagen het rendement van een centrale aanzienlijk en dus de winstgevendheid. De gemeente heeft ondanks die afspraken toch toegestemd, de centrales mogen nu gewoon starten en uitstoten. Bedankt, kolenlobby!

Ondertussen lopen er ook nog juridische procedures tegen de kolencentrales. Donderdagmiddag was een nieuwe zaak van onder meer Greenpeace tegen de centrales bij de Raad van State.

Uitstoot wordt er niet minder op

CO2-2015-2020-boxedDe energiereuzen en politiek zeggen graag dat de nieuwe centrales veel efficiënter zijn dan al die oude kolencentrales. Volgens het energieakkoord van 2013 moeten er komende jaren enkele verouderde centrales sluiten. Maar eerder al starten de nieuwe centrales en dus neemt ‘s lands CO2-uitstoot de komende jaren alleen maar toe. Tot 40 Mton in dit jaar, als alle nieuwe centrales gestart zijn en ook alle oude nog draaien. Als in de jaren die volgen enkele oude centrales sluiten komt de uitstoot weer min of meer op hetzelfde niveau.

Toegegeven, er wordt wat meer energie opgewekt, immers zijn de nieuwe kolencentrales ‘veel efficiënter’. Maar een efficiënte kolencentrale bestaat niet. Kolencentrales zijn de meest vervuilende vorm van energieopwekking en stoten – hoe ‘efficiënt’ ook – enorme hoeveelheden CO2 en andere schadelijke stoffen de lucht in. Die veranderen niet alleen ons klimaat, maar ook onze gezondheid.

Lees hier meer over invloed van kolencentrales op gezondheid van omwonenden.