De enige tranen die te zien zijn is die om verminderde winst of verlies. Zolang ze met kolencentrales ons klimaat verzieken kunnen ze omvallen. Liever vandaag dan morgen.
Zoals ik je begrijp wil je het samen met de energiebedrijven doen. Waarom samen? De enige manier waarop energiebedrijven op dit moment winst maken is met kolencentrales. Wil je van hun investeringen, dan komt het geld van kolencentrales en heb je de lock-in zonder kolen geen duurzame energie. De transitie naar duurzame energie kan je ook aan burgers en bedrijven over laten die de transitie geheel duurzaam doen en fossiel steeds verder terug dringen richting een zekere dood.
Kolen worden vervangen door gas als transitiebrandstof. Het kan nu al in Nederland. Gasvermogen genoeg. We zouden er zo mee kunnen experimenteren. Alle kolencentrales uit en het net op spanning houden. Het is qua brandstofkosten iets duurder, maar als je alle externe kosten van kolen meereken ben je goedkoper uit. Met andere woorden, via je zorgpremie en belastingen betaal je toch voor de schade die kolen aanrichten en de subsidies die het krijgt.
De enige mensen die winst maken op kolen zijn de energiebedrijven met hun aandeelhouders.
De rest van de samenleving kan beter zonder!
Pas als die vervuilende mega-uitstoot CO2 weg is, heeft het zin om te gaan praten over hoe verder duurzaam. Zo niet is het dweilen met de kraan open.