De tarieven die netbeheerders in rekening brengen voor het leveren van gas en stroom worden de komende drie jaar fors verlaagd. In totaal levert dit consumenten en bedrijven een besparing op van ruim 2 miljard euro. Huishoudens zijn zeker een aantal tientjes per jaar goedkoper uit, zegt de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).

De verlaging is het gevolg van besluiten van de ACM, die de maximumtarieven bepaalt die de netbeheerders in rekening mogen brengen. De tarieven voor elektriciteit bij TenneT en regionale netbeheerders gaan in de periode 2014-2016 met 7 tot 8 procent omlaag. De netwerktarieven voor gas bij Gasunie en regionale netbeheerders dalen met 5 procent tot 6,5 procent. (Bron: NOS 02/10/13)

Echter de Autoriteit Consument & Markt (ACM) klaagt in een bericht van een week eerder over het sluiten van de vijf kolencentrales. Volgens de ACM zal dit de consument niet ten goede komen en enkele euro’s per jaar kosten op de energierekening.

Het sluiten van de vijf kolencentrales zal volgens het ACM en Wijstoppensteenkool.nl geen invloed hebben op verminderen van CO2 uitstoot. De uitstoot zal zelfs enkele jaren toenemen, omdat de nieuwe centrales eerder aan gaan dan de vijf oude zullen sluiten (zie grafiek). Om CO2-uitstoot te verminderen moeten meer kolencentrales uit en moet een transitie naar duurzame energie gestart worden.Helaas wordt in de politiek en bedrijfsleven alleen de schijn opgehouden dat Nederland op weg is naar een duurzame samenleving. We zullen het dus zelf moeten doen: Wijstoppensteenkool.nl streeft naar sluiting van álle kolencentrales in Nederland vóór 2020.

Met een besparing van enkele tientjes per huishouden per jaar op de energienota zou klagen over dure duurzame energie niet meer mogen voorkomen. Overschakelen op gas als transitiebrandstof zal de consument enkele euro’s per jaar extra kosten en met de aangekondigde besparing houdt de consument aan het eind van het jaar nog steeds geld over. Het kan dus echt; sluit de vervuilende kolencentrales, schakel over op gas en ga voor die duurzame energietransitie voor het te laat is.