Beste Sven,

beetje vreemd om de conclusie te stellen dat we dit een goed initiatief vinden als we je aanraden te stoppen en ergens anders op nieuw te beginnen.

Als die kolencentrale aan de Eemshaven aan gaat maakt Essent daar heel veel winst op. Daar speculeren ze op. Dit ten koste van de gezondheid van mensen en het klimaat. Structureel praat Essent alleen over windmolens en zonnepanelen maar ze doen kolen. Nog steeds gaat zo’n 80% van wat RWE/Essent investeert naar nieuwe kolencentrales die dan 40 jaar of langer mee gaan. Duurzame energie speelt slechts een ondergeschikte rol.

Zonder kolen geen RWE/Essent, geen sponsoring van fcGroningen en geen Euroborg-zonnepanelen project. Omgedraaid kies je als je hun geld toe laat voor kolen en voor de Eemshavencentrale.

Dit kan je niet los van elkaar zien.

Jouw zonnepanelenproject is gratis reclame voor Essent en kost ze niets. De klanten betalen alles. Maar of je het wilt of niet, je kiest als club of project voor die kolencentrale want je ondersteund het belang van Essent.

Dat we de gevestigde orde nodig hebben is een sprookje. RWE/Essent doet graag een klein beetje mee en zou graag als partner gezien worden. Maar… als wij zouden toestaan dat RWE/Essent mee doet in de omwenteling dan kunnen zij dat enkel wanneer zij winst maken. En kolen willen wij niet. We kunnen er dus beter voor kiezen dit deel van de gevestigde orde links te laten liggen, anders ontstaat er een lock-in die wij niet willen. We kunnen beter kolen verliesgevend maken of verbieden als de hulp van dit soort gevestigde orde accepteren.

“Een slimme top-down strategie met regimespelers kan versnellen”. Daar bedoelt Jan Rotmans wel slimme! We gaan er maar even van uit dat je er niet goed over nagedacht heb. Wat jij doet in samenwerking met fcGroningen en Essent valt niet onder slim.Je ondersteund het belang van RWE/Essent en dat is enkel kolen, kolen en nog is kolen.

Conclusie: Je kiest voor kolen. Als je dat blijft doen willens en wetens. Voor het klimaat en de gezondheid van mensen kan je dit project beter laten. Beter ten halve gekeerd als ten hele gedwaald. Dit geldt ook voor fcGroningen.

Of kijken jullie alleen naar het geld?