Het beste van het beste? 46% rendement? De rest gaat zonder pardon de Waddenzee in om daar het milieu te verzieken. Niet echt een rendement om trots op te zijn. Er zijn biomassacentrales die dik boven de 90% uit komen. Over het gebruik van restwarmte van de centrale is duidelijk niet nagedacht.

 

Daar komt bovenop dat RWE/Essent zo nodig aan de rand van een natuurgebied moet gaan zitten die op de wereld erfgoed lijst staat. Hier de boel vervuilen met alle troep en zware metalen die uit de schoorsteen komen is misdadig! Alleen het feit al dat jullie tot in Drenthe de natuur moeten compenseren geeft al aan dat dat in de verre verre omtrek is. En compenseren? Vergiftigen is vergiftigen. Zogenaamd compenseren is niet meer als het omkopen van mensen in de hoop dat ze niet in opstand komen. De natuur help je er niet mee.

 

Maar laten we het over CO2 hebben. De langzame sloper. De kolencentrale is door zijn absurde omvang het equivalent van 3 huidige centrales en heeft daarmee een uitstoot van 3 kolencentrales of vergelijkbaar 3.5 miljoen auto s. Binnen Nederland het slechtste van het slechtste. Doel van de energietransitie is het naar beneden brengen van de CO2 uitstoot. Niet verhogen. Een energietransitiecentrale is een gascentrale. De Eemshavencentrale zou een CO2 uitstoot krijgen van 740gr CO2/kWh als hij niet afgebroken hoeft te worden. Een gascentrale zit op 350gr CO2/kWh. Zo is de keuze snel gemaakt.

 

50% jonge biomassa? We zijn ondertussen zo ver dat biomassa de CO2 uitstoot enkel verhoogt. Zeker de eerste 20 jaar (toename 79% tov kolen). Het duurd minstens 100jr mits er ook weer opnieuw aangeplant wordt voor de centrale CO2 neutraal gaat draaien en daar hebben we de tijd niet voor. Wil je efficient met biomassa omgaan tov CO2 dan gebruik je het hout dat je oogst eerst zoveel mogelijk als bouwmateriaal. Op deze manier blijft de opgenomen CO2 zo lang mogelijk gebonden. Tegelijkertijd kan er veel CO2 uitstoot bespaard worden door het vervangen van cement in de bouwwereld. De restanten van het process kan in pelletkachels en efficiente biomassacentrales opgestookt worden. Dat is de manier en niet met 54% verlies de Waddenzee opwarmen.

 

Is het dan echt zo n slecht idee? JA. Ik weet niet wat jullie gedacht hebben toen de kolencentrale gepland werd, maar kolencentrales zijn uit de tijd en we hebben ze hier in Nederland zeker niet nodig. Noem een beter idee en we gaan het realiseren. Nou dat is bij deze gebeurd. Transitiebrandstof gas en kolencentrales sluiten. Allemaal! En pak Duitsland ook mee want jullie bruinkolen zijn helemaal om te huilen.

 

Het is zonde van het geld geweest. Er had heel wat duurzame energie voor neer gezet kunnen worden maar jullie denken niet goed bij RWE/Essent. Mijn advies is bemoei je aub niet met de energietransitie maar sluit je centrales en sterf als organisatie. Jullie zijn de grootste CO2 uitstoter van Europa en hebben al genoeg schade aan gericht. Het voornemen om het budget voor duurzame energie te halveren laat al zien hoe jullie in het verhaal staan terwijl 94% van de investeringen al in fossiel gingen.

 

Ik begrijp echt niet dat je trots kan zijn op je werk en kan dan ook niet wachten tot het moment dat die mislukking weer met de grond gelijk gemaakt is. Exit Eemshavencentrale.

 

(12jr zou doorgaan als nu en we zitten op 2 graden opwarming. Haast!)