7 Maart maakte de Health and Environment Alliance (HEAL) haar onderzoeksrapport bekend. Het is voor de eerste keer dat er zo uitgebreid naar de gezondheidskosten is gekeken die door de uitstoot van kolencentrales veroorzaakt wordt. In de EU bedraagt het totaalbedrag 42,8 miljard euro per jaar. Daarnaast zorgen de kolencentrales jaarlijks voor 18.200 mensen die vroegtijdig sterven, 8.500 nieuwe pati├źnten die last hebben van chronische bronchitis en 4 miljoen verloren werkdagen.

Omdat milieuvervuiling niet stopt bij de grens, zal dit probleem gezamenlijk aangepakt moeten worden. Helaas handelen de meeste politici nog steeds naar de motieven van deze bedrijven die schuldig zijn aan vele doden en miljarden euro’s gezondheidskosten. Hopelijk schudt de uitkomst van dit rapport weer enkele beleidsmakers wakker, maar een verandering naar een duurzamer milieu en energiesector lijkt er vooralsnog niet van te komen. Moordbedrijven als Essent/RWE, Eon en Electrabel/GDF Suez bouwen vrolijk verder aan nieuwe centrales op de Maasvlakte en in de Eemshaven. Het rapport roept op tot het stilleggen van de bouw van nieuwe centrales en het uit faseren van steenkool. Dat is precies waar Wijstoppensteenkool.nl voor vecht!

Lees de samenvatting (ook in andere talen beschikbaar, maar niet in NL)

en het volledige rapport.