Het FD (Financieel Dagblad) organiseert een reeks energiedebatten. Dit is gericht op leidende figuren uit het bedrijfsleven gelardeerd met een enkele wetenschapper of politicus. De debatreeks word gesponsord door E.ON. E.ON bezit o.a. de twee kolencentrales op de Maasvlakte, een oude en een in aanbouw die binnenkort in bedrijf gaat. Op 6 december was de zesde in de reeks. Deze keer ging wijstoppensteenkool.nl ernaartoe. De eer viel mij te beurt om daar aanwezig te zijn.

Verslag over dit debat op fd.nl

De discussie kabbelde een uur voort over financieringsmechanismen, leegstaande kantoorpanden, de rol van de markt, de consument, politiek, de energiemaatschappijen en de projectontwikkelaars. Een duidelijke lijn kon ik niet ontdekken en het ging niet echt richting oplossing. Toen Van Dobbelsteen over urgentie begon lukte het de microfoon te krijgen, Je weet dat je niet veel tijd krijgt, de zaal zat vol, toch zeker 300 man, en een enkele vrouw, er is een strakke gespreksleider en 4 man/vrouw in het panel plus 4 “challengers”. Onder de challengers bevond zich Patrick Nanninga, manager business-to-business van E.ON.

Ik zei ongeveer dit:

Ik ben Hugo Beunder en ik ben actief bij wijstoppensteenkool.nl. Ik ben dus klimaatactivist. Een beetje vreemde eend in de bijt hier. De klimaatwetenschap vertelt ons dat we fossiele brandstoffen moeten afbouwen in 30 jaar in een rechte lijn naar beneden tot nul om desastreuze klimaatverandering te voorkomen. Dit heet in projecten een randvoorwaarde. Ik wil graag van het hele panel weten of ze zich daarvan bewust zijn. Ik bespeur nog niet een echt gevoel van urgentie.

De gespreksleider vroeg direct aan de hoogleraar, Andy van Dobbelsteen, “klopt dit?”. De hoogleraar zei “ja dat klopt”.  Daarop vroeg hij “en kan het ook?. Ik had de microfoon nog en riep ertussendoor “het is geen keus, het moet”. Maar volgens Van Dobbelsteen kan het maar dan moeten alle zeilen bijgezet worden.

Helaas maak het verslag van FD geen melding van de geconstateerde urgentie van 30 jaar.

Toen kabbelde de discussie weer verder. Rudy Stroink, projectontwikkelaar, uitte wel uitgesproken sterke meningen. Hij zei o.a. dat de huidige regelgeving in Nederland volkomen uit de tijd is. Deze regelgeving stamt uit de tijd van continue groei na de oorlog. We zitten nu in totaal andere omstandigheden met verkeerde regelgeving. Deze regelgeving moet overboord. Absurde restricties en kunstmatige krapte in de woningmarkt moeten overboord.

Ik had Naninga van E.ON nog de vraag willen stellen waarom hij de kolencentrales op de Maasvlakte niet sluit. Dat lukte niet meer maar ik kon het aan iemand anders van E.ON vragen na afloop.

Na afloop werd ik aangesproken door iemand van E.ON, die de debatten sponsoren. Het was Paul Kwakkenbos, Senior Manager Corporate Communications & Public Affairs. Laat ik ervan uitgaan dat hij goede bedoelingen heeft. Hij vertelde over de miljarden investeringen van E.ON in duurzame energie en over CCS. De urgentie van in 30 jaar naar nul CO2 was hem echter niet bekend. Ik legde uit dat het IPCC rapport van 2007 nog steeds het uitganspunt vormt voor alles wat met klimaatbeleid te maken heeft maar dat dat rapport al sterk verouderd is. Tja, dat was verder allemaal niet uit te leggen in een paar minuten maar ik heb hem hem een paar dagen later een mailtje gestuurd met een link naar een artikel wat precies dat schrijft.

Mijn mail aan Kwakkenbos:

————————————————————–

Beste paul,

Dit is wat ik aangaf bij het fd energiedebat.
De situatie is ernstiger dan de IPPC rapporten schetsen.
Dus alle planingen gebaseerd op IPPC lopen achter.
Die 30 jaar in een rechte lijn naar beneden naar NUL met CO2 uitstoot is absoluut niet overdreven.

Scientific American deze week:

http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=climate-science-predictions-prove-too-conservative

(4 pages’s)

Zie ook www.350.org

Het belangrijkste artikel misschien hierover is van James hansen
Hier schrijft hij waarom 350 *max* aanvaardbaar is, misschien minder.

http://pubs.giss.nasa.gov/abs/ha00410c.html

pagina van Hansen op Columbia University:

http://www.columbia.edu/~jeh1/

Pagina van Hansen op GISS:

http://www.giss.nasa.gov/staff/jhansen.html

Groet,

Hugo Beunder

———————————————————–

Foto’s van het debat

Geluidsopname van het hele debat (mijn vraag op 1:02)