Climate en Justice

Amy Goodman in gesprek met Christian Parenti over zijn nieuwe boek Tropic of Chaos.

Dit is één van de beste, mischien wel het beste programma dat ik de afgelopen jaren gezien heb.
Parenti onthult verbanden tussen klimaatverandering, neo-liberale politiek en oorlog. Klimaatverandering en neo-liberale politiek hebben negatieve invloeden die elkaar versterken.

Zo kwam hij erachter, na diverse jaren Afghanistan bezocht te hebben, dat in een groot deel alleen nog maar papaver groeit vanwege een reeds jarenlang patroon van droogte. Papaver heeft maar 20% water nodig ten opzicht van graan. Het telen van papaver is nu de enige manier om te overleven. Daartegenover staat een westerse legermacht die papaverteelt uitroeit en een Taliban die de bevolking steunt in de papaverteelt. Er onstaat een ingewikkelde situatie waarin westerse mogendheden met militair ingrijpen hun economische belangen willen veiligstellen en een bevolking die, mede gedwongen door klimaatverandering, maar één manier van overleven ziet, het telen van papaver. Het vernietigen daarvan vanuit de war on drugs lijkt een drogreden, het hoofddoel is de inkomsten te ontnemen aan deze groep die niet anders kan dan samenwerken met de Taliban.

Een tweede voorbeeld is een visser uit Mexico die door een sterk el niño jaar weinig vis vangt, in de schulden raakt, zijn boot moet verkopen en naar de VS trekt als illegaal om te proberen daar te overleven. Voor de neo-liberale hervormingen, in het kader van de NAFTA, konden vissers nog rekenen op staatssteun om een moeilijk jaar door te komen. Nu zijn die subsidies ingetrokken. Het enige dat de VS kan bedenken zijn strengere regels, controles, hekken en inzet van militairen om de stroom van “illegalen” tegen te houden die allemaal willen komen “profiteren” in de VS.

Daarnaast vertelt hij o.a. over de gevolgen van de overstroming in Pakistan en over Afrika.

Zijn mening is dat het gebruik van kolen snel uitgefaseerd moet worden. Het is duidelijk waarom.

HET INTERVIEW (25 minuten)

HET EERSTE HOOFDSTUK VAN HET BOEK ONLINE

HOMEPAGE VAN HET BOEK