Met alle ogen gericht op de situatie in Japan is het makkelijk om te vergeten dat de grootste mondiale bron van elektrische energie, ouderwetse kolen, behoorlijk gevaarlijk is. En met de verjaardag van de Deepwater Horizon spill volgende maand, moeten we niet vergeten dat dat ook voor olie geldt.

Marketing goeroe Seth Godin zet gegevens over sterfgevallen per tera watt van de geproduceerde energie in een makkelijk te begrijpen grafiek. Het resultaat is misschien verrassend. Tegenover elke persoon gedood door de opwekking van kernenergie sterven er 4.000 als gevolg van steenkool, per eenheid geproduceerde energie.

Dit betekent niet dat kernenergie veilig is. Maar het laat een cruciaal punt van de psychologie zien terwijl de nucleaire noodsituatie Japan voortduurt.

Godin stelt:

Levendige beelden zijn niet hetzelfde als werkelijkheid. Het is veel makkelijker om plotselinge en verschrikkelijke feiten te versterken dan het is om te praten over de trage, slepende realiteit van de dag tot dag strijd. Dat is gewoon de menselijke natuur. Niet eens meegenomen in deze grafiek zijn sterfgevallen als gevolg van wereldwijde politieke instabiliteit vanwege olie-politiek, sterfgevallen als gevolg van overstromingen en sterfgevallen als gevolg van milieu-effecten, die het allemaal nog erger maken als je erover nadenkt.

Wat Godin vergeet is dat de nucleaire sterfgevallen sterk zouden kunnen toenemen na Fukushima. Laten we hopen dat dat niet zal gebeuren. Maar zijn fundamentele punt houdt stand, nucleaire ongevallen zijn dramatisch, als een vurig vliegtuigongeluk, en ze trekken de aandacht. Maar veel meer mensen sterven in auto-ongelukken dan in de lucht. Op dezelfde manier, die saaie oude kolen missen de media glans van kerncentrales, maar kolen zijn een veel dodelijker moordenaar.

En, zoals George Monbiot stelt, “Terwijl kerncentrales calamiteiten veroorzaken wanneer het fout gaat, veroorzaken kolencentrales calamiteiten als het goed gaat, en steenkool gaat veel vaker goed dan dat kerncentrales misgaan. De enige veilige kolencentrale is er een die volledig verwoest is”

De minste van vele kwaden

Het is moeilijk vol te houden dat welke van de grootschalige energiebronnen dan ook veel vertrouwen in boezemen.

De kerncentrales van vandaag zijn onveilig op de korte termijn en hun afval is gevaarlijk voor toekomstige generaties, geavanceerde nucleaire installaties kunnen een luchtkasteel blijken te zijn. Conventionele olie en gas raken op en onconventionele bronnen hebben een lage, vaak negatieve, energie opbrengst. Steenkool is een ramp voor het wereld-klimaat en voor de lokale gemeenschappen rond de kolenwinning.

We moeten snel de productie van echt schone hernieuwbare energie opvoeren, maar het is waarschijnlijk dat ze maar in deel van de behoefte voorzien.

Dit betekent dat mensen die zich zorgen maken over de opwarming van de aarde en peak oil eigenlijk maar één ding kunnen voorstellen als realistische optie voor de toekomst van de energie voorziening: Gebruik beperken en productie verminderen.

– Erik Curren

BRON: Energy Bulletin van het Post Carbon Institute