De elektriciteitsproductie uit steenkool is afgelopen jaar opnieuw gestegen. In 2015 werd 39 miljard kilowattuur (kWh) aan elektriciteit opgewekt uit steenkool, 35 procent meer dan een jaar eerder.

Het is het vierde jaar op rij dat de productie uit kolen toenam, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

De productie van stroom uit steenkool bereikte vorig jaar het hoogste niveau sinds 1990. De productie van elektriciteit uit aardgas daalde daarentegen met ruim 9 procent tot 46 miljard kWh, het laagste niveau sinds 1996. Het verbruik van stroom bleef nagenoeg onveranderd op 118 miljard kWh.

Windenergie

De productie van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen, als wind en zon, steeg van 11,7 miljard kWh in 2014 naar 13,7 miljard kWh in 2015.

Voor het eerst sinds 2012 nam de bijdrage van hernieuwbare elektriciteit aan de totale stroomproductie in Nederland toe. Het aandeel in de totale productie bedroeg afgelopen jaar 12,4 procent. In 2014 was dat nog 11,3 procent.

De cijfers laten volgens Greenpeace zien dat het onhoudbaar is om kolencentrales nog langer open te houden. ”Willen we de klimaatdoelen nog halen dan moeten we zo snel mogelijk van kolen af en fors meer inzetten op schone energie, zoals windmolens”, aldus een woordvoerder van de milieuorganisatie dinsdag.

 

Bron: ANP / Nu.nl