Vanochtend was het zo ver, er kwam geen stoom meer uit de schoorsteen van de Gelderlandcentrale. De centrale is eigendom van het Franse bedrijf GDF Suez, voorheen Electrabel. In het Energieakkoord (2013) is afgesproken enkele oude centrales te sluiten. Voor 1 januari 2016 stonden de Gelderlandcentrale (Nijmegen), de Amercentrale 8 (Geertruidenberg) en de centrale in Borsele op het programma. Per 1 juli 2017 moet ook de twee-onder-één-kap centrale van Eon op de Maasvlakte sluiten.

Het Energieakkoord zorgde voor een nieuwe regeling in de wet die kolencentrales verplicht van stroomopwekking met minimaal rendement van 45%. Daar voldoet de Gelderlandcentrale niet aan en door haar leeftijd is het onrendabel om met nieuwe investeringen dit waar te maken. Zondag 20 december 2015 was de laatste dag voor de herkenbare schoorsteen aan de Waal.

De centrale was meerdere malen doelwit van activisten. Zo hingen activisten in 2010 een enorm spandoek voor de gevel met de tekst “STOP CO2”. In de Nacht van de Nacht, oktober 2011, waarin gepromoot wordt zoveel mogelijk lichten uit te doen om energie te besparen, gingen activisten van Wij Stoppen Steenkool de centrale binnen om de lichten uit te doen. Sindsdien werd de beveiliging rond de centrale sterk uitgebreid, o.a. met camera’s om de 50 meter rondom het terrein.

 

Onderstaand bericht van Regio24:

NIJMEGEN – De Elektriciteitscentrale Gelderland is een kolen-/biomassa-gestookte elektriciteitscentrale in de Nederlandse stad Nijmegen. De centrale is eigendom van de Franse multinational GDF SUEZ, voor 2012 was dat Electrabel. Het productievermogen bedraagt 585 MW. Het bedrijf staat sinds 1936 aan de monding van het Maas-Waalkanaal; de centrale in de huidige vorm is geopend in 1981.

In de nacht van zondag 20 op maandag 21 december 2015 wordt de Elektriciteitscentrale Gelderland buiten bedrijf gesteld. Als gevolg van het SER-akkoord moet de centrale in 2016 dicht. GDF Suez, eigenaar van de centrale, maakte plannen voor het terrein, waarbij duurzaamheid voorop staat.

Groene delta van Nijmegen
De provincie Gelderland en de gemeente Nijmegen hebben hun grote ambities op het gebied van duurzaamheid inmiddels waargemaakt. De plannen van GDF Suez sluiten daar goed bij aan. Het terrein van de Gelderland centrale ligt strategisch gezien zeer goed. Direct aan de Waal, vlakbij een hoogspanningsnet en dichtbij de stad. GDF Suez zag in deze locatie de potentie om uit te groeien tot de groene delta van Nijmegen. Diverse projecten werden in nauwe samenwerking met de omgeving uitgevoerd.

GDF Suez onderzocht diverse projecten voor het terrein, zoals:

 • De aanleg van een zonnepark met 4.000 zonnepanelen (start bouw in 2014 – gereed November 2015);
 • De bouw van een mobiel LNG-station voor trucks (start bouw in 2014 – april 2015 eerste station geopend);
 • De bouw van een mobiel LNG-station voor scheepvaart (start bouw in 2014);
 • De bouw van een aantal windmolens (niet doorgegaan i.v.m. diverse te doorlopen procedures);
 • Levering van warmte aan het warmtenet door energie uit biomassa (omgevingsvergunning afgegeven in juni 2015);
 • De productie van groengas (Engie – voorheen GDF Suez – wil de opgedane ervaring uit ‘Groen Gas Gelderland’ ook toepassen in de Groene Delta Nijmegen (op de plek van de kolencentrale).

Verwachte resultaten

 • De productie van diverse vormen van groene energie;
 • Verlaging van de uitstoot van CO2;
 • Het gebruik van LNG draagt bij aan het vergroenen van de ‘zwarte route’ (de Waal); LNG levert minder uitstoot van CO2, fijnstof, zwavel, NOx en geluidshinder op;
 • Partnerships met bedrijven en particulieren om de projecten te realiseren;
 • Duurzame werkgelegenheid

Interessante weetjes over de Electriciteitscentrale

 • Op donderdag 8 november 2012 vond er een ontploffing plaats bij Electrabel. Bij de Nijmeegse energiecentrale waren op het moment van de explosie 5 tot 7 medewerkers aanwezig geen van hen raakte gewond. Kort na 7 uur ‘s- Morgens hoorden omwoners van de electriciteitscentrale een harde knal die gepaard ging met geruis. Volgens diverse twitteraars was het geluid in de wijde omgeving te horen. Bij de explosie is een deel van de muur weggeslagen en kwam er veel stoom vrij. De wegen rondom de centrale werden afgezet door de politie. De explosie zou zijn veroorzaakt door een te grote druk op een stoompijp;
 • De schoorsteen van elektriciteitscentrale bij Electrabel in Nijmegen staat in de top 5 van meest waardevolle betonnen schoorstenen van Nederland. Dat zegt de Stichting Fabrieksschoorstenen. Volgens de stichting worden van de betonnen schoorstenen die na 1950 in Nederland zijn gebouwd, velen gesloopt. De schoorsteen van Electrabel is een betonnen schoorsteen, gebouwd midden jaren 70 met een zogenoemde glijbekisting, een werkmethode die inmiddels geschiedenis is geworden;
 • De Nijmeegse elektriciteitscentrale gaat in 2016 nog 1 keer open voor publiek. Voordat slopers aan hun werk beginnen, wordt de centrale namelijk het imposante decor van een reeks theatervoorstellingen ‘Het Geluid van Stroom’, die in maart op de machinevloer van de Nijmeegse Elektriciteitscentrale worden gehouden. De show is onderdeel van de voorstellingenreeks ‘Het Geluid Van’, een samenwerking tussen BOT en productiehuis Oost-Nederland.Sinds 2011 hebben ze ruim 130 voorstellingen gemaakt op bijzondere locaties in Oost-Nederland. Vaak zijn dat gebouwen uit een industrieel verleden. Zo speelde de groep in een steenfabriek in Beuningen en in een kassencomplex in Lent. De voorstellingen in de Nijmeegse elektriciteitscentrale (18 in totaal) zijn van 10 tot en met 20 maart. Er zijn 1.600 kaartjes. Kaartje kost 15 euro (studenten 12,50; kinderen 7,50 euro). > meer informatie: ‘hetgeluidvan.nl’