Er zal wat tijd nodig zijn om eens rustig te lezen en te bedenken wat er zal gaan gebeuren. Er zijn enkele positieve punten maar ook negatieve. Het positieve is dat het besef dat er snel iets moet gebeuren gegroeid is. Het negatieve is dat er veel te weinig commitment is, vage en vrijblijvende toezeggingen, rechten van indigenous people uit het verdrag zijn geschrapt en nog zo wat.

Dus het akkoord staat vol mooie woorden maar niet de benodigde afspraken om de planeet te redden.

Conclusie is dus:

De COP21 was een mislukking, zoals alle 20 voorgaande.

De Paris Agreement, het officiele document, pdf l09r01(paris-agreement)

Analyse in The Guardian

De kolenindustrie is boos, die hebben door dat het nu zo’n beetje game over is voor hun. Aandelen zijn gedaald tijdens de COP21. De aandelen RWE b.v. zijn gedaald van 12.60 EUR op 1 dec naar 10.71 EUR op 15 dec.

DemocracyNow! gaat op maandag 14 dec uitgebreid in op het resultaat van de COP21.

A Turning Point for the Climate or a Disaster? Michael Brune vs. George Monbiot on the Paris Accord

Protest in Paris: Climate Justice Activists Decry Accord as “Death Sentence” for Millions