Het is dinsdagavond 8 december. Er zijn nog drie dagen te gaan om een akkoord te bereiken. Ondanks optimistische geluiden van diverse kanten lijkt een breakdown dichtbij.

Er duikt ineens een groep van 100 (landen) op die kennelijk stiekem overleg gevoerd hebben om een akkoord te forceren.

De BRIC landen, Brazilie, India en China, liggen dwars.

Als je diverse persconferenties ziet dan zegt iedereen dat ze een akkoord wilen, maar dan wel een akkoord waarin staat dat ……

En daar vult iedereen wat anders in.

Er zijn fundamentele meningsverschillen, niet onverwacht als je de geschiedenis een beetje kent, want deze meningsverschillen zijn er al 20 jaar en zijn nog nooit opgelost.

Het gaat over loss&dammage, of het akkoord “legal binding” moet zijn of niet, over rechten van indigenous people en nog zo wat. Een belangrijk discussiepunt is de “differentiated historical responsibilities”, waarmee bedoeld wordt in het basisprogramma van de UNFCCC, om het even simpel te zeggen, het feit dat de arme landen het probleem niet veroorzaakt hebben en wel de zwaarste gevolgen ondervinden. Bovendien kunnen de ontwikkelingslanden nu niet een economie van de grond trekken op basis van goedkope kolencentrales. Kevin Anderson legt dit nog even duidelijk uit, zie hieronder.

Thema’s die al 20 jaar slepen en die niet in de komende 72 uur opgelost gaan worden. Dan is er de nieuwe discussie of opwarming tot 2 graden of 1.5 graden vastgelegd moet worden.

Er is geen enkele serieuze discussie over met welk percentage CO2 emissies wereldwijd verminderd moeten worden of hoeveel PPM CO2 wordt afgesproken als maximum.

De vraag rijst of er iets is waar alle landen het wel over eens zijn.

DemocracyNow! :

“Loss and Damage”: U.S. Stymies Push for Compensation for Climate Devastation at U.N. Climate Summit (kijk!)

Kevin Anderson van het Tyndall Centre (goed!):

Top Climate Expert: Crisis is Worse Than We Think & Scientists Are Self-Censoring to Downplay Risk

Een paar van de webcasts, dinsdag 8 december:

Climate Action Network: Latest Developments at COP21, 11:00u

China, Brazil, India, South Africa: Press briefing with Ministers, 14:00u

Persconferentie van Venezuela, dinsdag 8 december. 16:00u.

Comite de Paris, second meeting, 8 december 19:00u.