Oeps. Halverwege. Een week voorbij. Nog een enkele week om de wereld te redden.

Het valt op dat er dit jaar weinig webcasts zijn. Voorheen waren er veel meer vergaderingen online, nu lijkt het of ze dat bewust niet meer doen zodat het publiek in de buitenwereld de ellenlange voortslepende zinloze meetings niet meer kan bekijken. Maar er was dan ook wel soms meer vuurwerk, een blok landen die boos de onderhandelingen verlieten om een dag later weer terug te komen. Afgevaardigden die felle speeches hielden. We missen de toenmalige president van de Maldiven die in Kopenhagen spraakmakend was maar na een coup al enkele jaren in de gevangenis wegkwijnt. Een vermoeden dat de VS daar ook iets mee te maken zou kunnen hebben. De huilende afgevaardigde van de Philipijnen die net een verwoestende orkaan over zijn land had zien trekken. Venezuela, Ecuador en Bolivia houden zich ook koest, die hebben besloten dat ze ook nog wat willen verdienen aan hun olie- en gasvoorraden. Morales schijnt nu zelfs een kerncentrale te willen bouwen (maar dat heeft op zich niks met klimaat te maken, maar het is wel gek). Een oudgediende, de onderhandelaar van Venezuela, die vaak fel van leer trok, zag ik de vergadering bedanken voor het goede werk. Boliva had voorheen bijna elke dag wel een press briefing. Kortom, COP21, boring.

Kijk zo nu en dan eens naar een plenary, maar vooral niet te lang. Er is meer te leren van de press briefings.

Todd D. Stern, hoofdonderhandelaar van de VS (echt een …. xxx) verklaart dat Loss and Dammage (LD) voor de VS onbespreekbaar is. LD is de eis van de ontwikkelingslanden, de armen die het probleem niet veroorzaakt hebben maar er wel het meeste onder lijden,  op compensatie.
De VS stelt zich, altijd al, onverbiddelijk op het standpunt dat ze nooit zullen betalen. De VS gaat echter nog wel zo lang mogelijk door met het uitstellen van uitfaseren en de schade nog groter te maken.

http://unfccc6.meta-fusion.com/cop21/events/2015-12-04-14-30-united-states-of-america

Update over de COP van Climate Action Network (CAN) waarin enkele honderden NGO’s verenigd zijn, zoals Greenpeace en WWF. Goede info. Er wordt o.a. medegedeeld dat de Arabische landen een beslissing hebben geblokkeerd om 1.5 graden opwarming vast te stellen als hoogste aanvaardbare. Verder geeft het een beetje een beeld van allerlei working groups met documenten die vol staan met opties waar ze het maar niet over eens kunnen worden. CAN is altijd wat te optimistisch en rooskleurig, die liepen ook in Kopenhagen rond en riepen “Seal the Deal” terwijl wij buiten schreeuwden NEE NEE! Op een vraag over wat de voortgang sinds Kopenhagen nu eigenlijk is komt als antwoord dat het document dat nu besproken wordt veel minder pagina’s telt dan toen. Dank u, minder pagina’s, nu komt het wel goed met het klimaat. Mijn kleinkinderen zullen dankbaar zijn. Dit gaat de geschiedenisboeken in.

Kijk toch maar.

http://unfccc6.meta-fusion.com/cop21/events/2015-12-04-11-00-climate-action-network-latest-developments-at-cop21

Een update van de president van de COP21:

http://unfccc6.meta-fusion.com/cop21/events/2015-12-04-13-15-unfccc

Ook interessant, kapitalisten gaan tegen klimaatverandering ten strijde, serieus. Bloomberg (vermogen 41 miljard dollar, voormalig burgemeester van New York) zegt een paar dingen die links radicalen al langer zeggen. Hij lijkt de Paus wel. Carney was centrale bankier in Canada, deed iets bij de Bank of England (die een jaar of twee geleden waarschuwden voor de investeringen in fossiele brandstoffen). Nu bij de G20. Ja, foute mensen. Maar lijken nu iets goeds te doen, iets wat ik ook wil. Ik weet niet goed wat ik daarmee aanmoet. Ik noem dit soort figuren foute vrienden. Zoals de oliemaatschappijen die ijveren voor een Carbon Price, iets waar ik ook al jaren voor pleit.

Carney/Bloomberg Dialogue

Morgen, zaterdag hebben ze een action day. Ja echt. Dan gaan ze met bussen op stap en leuke dingen doen. Zoals een praatje aanhoren van de eigenaar van het Chinese Alibaba. Kijk maar naar de update van de president van COP21.

Alle webcasts