Gesprek met directeur Havenbedrijf Amsterdam

Op 13 januari had BNR Nieuwsradio een gesprek met de directeur van het Havenbedrijf Amsterdam.

BNR schrijft:

Havenbedrijf Amsterdam
Detje Meijer is directeur van Havenbedrijf Amsterdam en heeft het afgelopen jaar 1,4% meer goederenoverslag gerealiseerd dan in 2013. Goede cijfers over een jaar, maar hoe zit het met het meerjarenplan van het Havenbedrijf? Waar zit de groei en waar valt er meer winst te behalen?

Het blijkt dat de haven 1,4% hogere  overslag had in 2014 dan 2013. Iets minder agribulk, waarvan ze zegt dat dat op zich een redelijk stabiele aanvoer is. Daar valt dus kennelijk niet veel groei van te verwachten. Overslag van kolen is 8% gestegen! Ook benzine en olie doen het goed. Al met al lijkt het duidelijk dat de gewenste groei van de haven, waarvoor 900 miljoen Euro investering gedaan wordt in een nieuwe zeesluis, zal moeten komen uit kolen en vloeibare brandstoffen. Ze zegt dat in het Ruhrgebied vrijwel alle elektriciteit nog uit kolencentrales komt. Een deel van de steenkool daarvoor komt via Amsterdam en Rotterdam. Voorlopig zullen de vloeibare brandstoffen fossiel zijn. In de toekomst gokken ze duidelijk op bio-brandstoffen, een heel slecht idee. Daar is genoeg over bekend, maar even voor het idee, een volle tank, 50 liter, staat gelijk aan 1600 kilo voedsel. En er is geen grond over op de aarde die we daarvoor kunnen gebruiken zonder verdere verwoesting van oerbossen en hele volken hun voedsel afpakken. En zelfs dan is de hoeveelheid produceerbare biobrandstof insignificant. De uitbreiding van de haven is dus totaal overbodig en gokt op winst uit verdergaande verwoesting van klimaat, bossen en leefgemeenschappen.

Het gesprek met Dertje Meijer begint op 28:40 min en duurt 17 min, einde op 45:00 min.

En interview met Meijer in Maritiem Nederland uit 2010

Zie ook op onze site:

Gemeenteraad Amsterdam stemt voor meer kolen en olie in haven

By |January 15th, 2015|Nieuws|0 Comments

Wordpress