Actievoerders van de groep “Wij Stoppen Steenkool” hebben op zaterdagmiddag een 20 meter lange banner gehangen van de toren van de Amsterdamse Beurs van Berlage. Op het spandoek stond de tekst “climategames.nl”. Ook deelden volledig in het wit geklede activisten flyers uit aan voorbijgangers op het Damrak.

De groep laat weten met de actie de “Amsterdam Climate Games” te willen promoten. Dit is een grote publieksactie tegen het groeiende gebruik van steenkool in Nederland. De Climate Games zijn gepland op 14 juni bij de NUON steenkoolcentrale in het Westelijk Havengebied. Volgens woordvoerder Ron Boom zullen er dan “tientallen mensen uit binnen- en buitenland een groots spel spelen dat te vergelijken is met het bekende levend stratego.” De deelnemers organiseren zich in teams en proberen punten te scoren door vlaggen te planten op verschillende delen van het speelveld, dat bestaat uit het terrein op en rond de centrale zelf en de steenkoolhaven. “Veel mensen zijn zich er niet van bewust, maar het Westelijk Havengebied van Amsterdam is na Rotterdam de grootste haven voor de import van steenkool in Europa,” aldus Ron Boom.

De actievoerders zeggen de Amsterdam Climate Games te organiseren om mensen bewust te maken van het doorgaande en groeiende gebruik van steenkool in Nederland, volgens hen “een extreem destructieve vorm van energie met vernietigende gevolgen voor de stabiliteit van ons klimaat”. In de woorden van één van hen: ‘‘Politici en energiebedrijven als NUON spelen een gevaarlijk spel met onze toekomst. De tijd is nu gekomen om volgens onze spelregels te spelen’’.

————————————-

Redactie: met deze actie is het startschot gegeven voor het voorspel van de Climate Games. Teams kunnen vanaf nu alvast extra punten scoren op allerlei manieren. Lees de spelregels en hoe je nu al punten kunt scoren hier.

Meer foto’s van deze en andere acties op Facebook.

wss4