De klimaatwetenchap had het al lang voorspeld, de opwarming is “global” (wereldwijd) maar er zijn lokale verschillen. Voor het tropisch regenwoud is verdroging voorspeld. Deze voorspelling is nu duidelijk aan het uitkomen. De NASA heeft een sateliet met speciale meetinstrumenten die de “groenheid” van het tropisch regenwoud meet. De metingen zijn verricht in de periode 2010-2012. De groenheid is duidelijk consistent aan het afnemen, dit wordt wel browning genoemd.  Deze data zijn ook consistent met metingen in het veld van afnemende regenval en afnemende hoeveelheid water in de bodem en vegetatie. Bovendien is vastgesteld dat bewolking boven het gebied is afgenomen en temperatuur gestegen.

De effecten van klimaatverandering zijn dus niet in de toekomst,

ze zijn er NU. En het gaat snel.

Als het tropisch regenwoud verdwijnt, en dat gebeurt dus nu al, dan komen er ook gigantische hoeveelheden CO2 vrij. Dit is dus wat heet een positieve terugkoppeling (positive feedback), opwarming vernietigt regenwoud, hetgeen de opwarming versterkt. Deze positieve terugkoppelingen kunnen runaway processen tot gevolg hebben, en dat betekent endgame, over en uit. Krokodillen en palmen in Alaska, zoals 55 miljoen jaar geleden, een verder praktisch onleefbare planeet. Helaas gaat opwarming heel snel, afkoelen vele malen langzamer. Kan opwarming soms in duizenden jaren optreden, afkoeling neemt honderdduizenden tot miljoenen jaren de tijd. Nu is de opwarming trouwens minimaal 20 keer zo snel als ooit in de geschiedenis van de aarde.

Bekend is de beweging van soorten richting noord- en zuidpool. Tropische vegetatie en diersoorten rukken op naar Nederland. Onze soorten gaan naar Scandinavie. Maar er is niks dat het gat rond de evenaar kan opvullen. Er ontstaat daar een totaal nieuwe ongekende situatie. De komende miljoenen jaren kan het daar een dooie boel worden totdat evolutie met nieuwe soorten komt, als er daar dan uberhaupt nog iets kan leven.

 

BRON:

http://www.nasa.gov/press/2014/april/nasa-satellites-show-drought-may-take-toll-on-congo-rainforest/#.U2kHhXZgPAv

www.sciencedaily.com

Widespread decline of Congo rainforest greenness in the past decade (Nature)