Het klinkt onwaarschijnlijk en zelfs absurd, klimaatoorlog in Europa. Maar wie had het uiteenvallen van Oekraïne voorzien en mogelijke conflicten met Rusland, sancties, troepenbewegingen en wie weet het dichtdraaien van de gaskraan?

Het is bekend dat de natuur wereldwijd al sterk verandert vanwege het opwarmende klimaat. Hier gaat het nu even over het feit dat vele soorten hun leefgebied verplaatsen vanwege deze opwarming. Sommige soorten kunnen niet verplaatsen, waar moeten ijsberen en pinguïns naartoe?

Probleem is ook dat de opwarming zo snel gaat dat soorten het niet bijhouden. Als de aarde na een ijstijd opwarmde dan was dat misschien 4 graden in 10.000 jaar, ofwel 0.04 graad per eeuw. Geen overlevering aan het kampvuur die nog zal verhalen van heeeel vroeger toen het zo koud was. Verloren in de vergetelheid. Het klimaat was praktisch gezien stabiel voor de natuur, inclusief de mens. Als mensen 300 meter per jaar naar het noorden liepen, achter het smeltende ijs aan, dan waren ze in 10.000 jaar van Parijs in Noord Scandinavie.

Nu gaat alles onvoorstelbaar veel sneller. Opwarming is nu 0.8 graad in de afgelopen eeuw, 20 keer zo snel als na een ijstijd. Sommige dieren kunnen wel snel bewegen, maar een bos gaat maar 1 km per jaar. Eikels en kastanjes lopen niet zo hard. De eekhoorn kan wel naar het noorden, maar zal zijn voedsel kwijt zijn en doodgaan.

Naomi Klein heeft er net over geschreven.

En hoe gaat het met de vis? In zee is meer beweging mogelijk dus dat zou wel eens een betere indicatie kunnen zijn voor wat er werkelijk aan de hand is. De reactie zou sneller en heftiger kunnen zijn.

 

herring

 

Atlantische haring komt voor in gigantische scholen tot vier kubieke kilometer.

 

 

 

Inderdaad blijkt er uitgebreid onderzoek te zijn beschreven.

Jessica Landman van EDF’s Ocean Programme schrijft:

Climate change in the oceans is happening now and it’s happening very quickly. A newly-published study by University of Queensland marine ecologists found that the “leading edge or ‘front line’ of marine species’ distribution is moving towards the poles at an average rate of 72 KM per decade.”

72 KM per decade? 7.2 km per jaar, 24 keer zo snel als onze voorouders 10.000 jaar geleden.

Nu blijkt er een heuse, vooralsnog diplomatieke, oorlog gaande tussen de Faroe Eilanden en andere Europese haring-vissende landen. Ooit zijn quota vastgesteld voor de haringvast, de quota zijn kennelijk vastgesteld naar mate van voorkomen in verschillende wateren bij de diverse landen. Nu de haringconcentratie rond de Faroe Eilanden is gestegen eisen ze een herziening van de verdeling van de quota. Lijkt me redelijk. Hadden we maar geen kolencentrales moeten bouwen, dan was de haring gewoon hier gebleven.

Marien bioloog Andrew David Thaler schrijft

Herring Wars: Quotas, Conflicts, and Climate Change in the North Atlantic

Quote:

At the core of this Herring War is climate change. The changes in herring migration and spawning patterns in the last decade, the larger populations that now spend more time in Faroese waters, and the abundance of herring that make it difficult to fish, even for other species, without exceeding the herring quota, are driven by changes in sea surface temperature, ocean currents, and salinity. As with individual hurricanes, droughts, or forest fires, it is difficult to directly link any single event to anthropogenic climate change, but we can point to large-scale trends as consistent with the impacts of global warming. In the North Atlantic, human activity has been influencing ocean processes for decades.

De veranderende verspreiding is wel wat complexer dan alleen veroorzaakt door temperatuur van het water. Temperatuur is wel de drijvende kracht, maar via ingewikkelde processen die zoutgehalt en stromingen beinvloeden verplaatst het plankton zich, en de haring volgt het plankton.

Het is een beetje genant, zacht uitgedrukt. Door klimaatverandering is in Noord Afrika de regenval met ~13% gedaald over de afgelopen 50 jaar, tewijl in dezelfde periode de regenval in Nederland met eenzelfde percentage is gestegen. Geen Nederlander die erover denkt de uitdrogende bevolking daar te compenseren. Nu echter “onze” haring besloot naar de Faroe Eilanden te vertrekken willen we ons ooit vastgelegde quotum handhaven, we gaan het daar halen. Dit is echt het meten met twee maten, van twee walletjes eten.

Ik wil geen oorlog als gevolg van klimaatverandering.

Ik wil oorlog tegen klimaatverandering.

Een rapport met o.a. 80 pagina’s over haringvangst (hoofdstuk 7) van de International Council for the Exploration of the Sea. WGWIDE Report 2011