Derrick Jensen waarschuwde, en waarschuwt nog steeds, voor  de ondergang van onze industriele beschaving.

De indrukwekkende film END:CIV van Franklin Lopez is gebaseerd op zijn boeken Endgame I en II.

Jensen was natuurlijk niet de eerste die waarschuwde. In 1972 hadden we al de klassieker die insloeg als een bom, The Limits to Growth, in het Nederlands gepubliceerd als De Grenzen aan de groei, van de Club van Rome.

Toen ik destijds Limits to Growth gelezen had en na een paar jaar fietsen en groen stemmen zag dat er in de wereld niks veranderde raakte ik redelijk gedesillusioneerd. Daarna heb ik 30 jaar zitten wachten tot de olie op zou raken, ervan uitgaande dat dan alles wel weer normaal zou worden. Tot mijn schrik kwam ik er pas in 2009 achter dat als we alle fossiele brandstoffen opbranden (nu weten we dat we nog maar maximaal 20% van de voorraden kunnen opstoken)  de planeet ten onder zal gaan aan klimaatverandering. Krokodillen en palmen in Alaska. Achteroverzitten en toekijken was geen optie meer.

Nu komt het alarmerende bericht uit gezaghebbender kring. Althans, de naam suggereert meer gezag. Tenslotte hebben ze mensen naar de maan gebracht, al weet ik nog steeds niet waarom. Hoewel het wel spannend was om diep in de nacht aan de televisie gekluisterd te zitten (ja zo oud ben ik) en Neil Armstrong zijn legendarische woorden te horen uitspreken en hem met een sprongetje op de maan te zien belanden. Ergens op de wereld slingeren nog wat maanstenen in laboratoria maar veel interessant nieuws hebben die volgens mij nooit opgeleverd. Nu doet de NASA ook echt belangrijk werk, James Hansen is natuurlijk de bekendste (ex) NASA medewerker.

Er zitten in ieder geval serieuze wiskundigen en fysici bij de auteurs van het artikel, wetenschappers die hun sporen verdiend hebben en die weten hoe je met wiskundige modellen werkt.  Kalnay b.v. heeft zelf bij de NASA gewerkt en heeft 25 jaar lang wetenschap op hoog niveau bedreven. Maar ook sociale wetenschappen zijn vertegenwoordigd. Uitgebreid onderzoek is er gedaan aan vele oude beschavingen die ten onder zijn gegaan en een wiskundig model is opgesteld, HANDY.

 Even kort samengevat:

Twee factoren die samen de oorzaak zijn van ondergang:

  • Uitputting van “bronnen”;
  • Maatschappelijke ongelijkheid.

Het zijn dus kennelijk zowel fysieke factoren alsook sociale factoren die een ondergang veroorzaken of versnellen. Wat dat betreft zitten we momenteel in de Perfect Storm. Zowel ongelijkheid als uitputting van bronnen bevinden zich op ongekende niveaus. Kort geleden werd gemeld door Oxfam dat de 85 rijkste mensen ter wereld evenveel bezitten als de 3,5 miljard armsten, lees ook forbes. De atmosfeer is ook een bron. Naast ongekende ontbossing en uitputting van allerlei grondstoffen als olie, gas, metalen e.d. wordt ook de atmosferische ruimte nu ongekend uitgeput middels CO2 en klimaatverandering. Volgens de theorie van deze auteurs zouden we ons nu dus kunnen bevinden op het punt van ineenstorting. En ik moet zeggen dat de theorie, gevat in een redelijk eenvoudig globaal model, redelijk overtuigend overkomt.

Met bronnen bedoelen ze trouwens alles wat je kunt bedenken, land, lucht, water, grondstoffen. Het wordt niet onderverdeeld maar gemodelleerd als een enkele bron. De ene maatschappij gaat ten onder aan ontbossing, de andere aan erosie, de huidge aan van alles, maar bovenal klimaatverandering.

Moraal (van mij): Alle activisten voor sociale rechtvaardigheid en milieuactivisten moeten samen komen. We hebben een gezamenlijke strijd te voeren.

(Doe mee met de Climate Games op 14 juni!)

Het artikel is geaccepteerd voor publicatie in het toonaangevend tijdschrift Ecological Economics. Dit is het tijdschrift van de The International Society for Ecological Economics

Iemand is zo vriendelijk geweest het concept artikel ergens op internet te laten slingeren:

handy-paper-for-submission-2

Ik moet hem nog helemaal lezen maar wilde hem jullie niet onthouden. De eerste pagina’s lijken zeker leesbaar, daarna wordt het wat wiskundiger.

BRON: The Guardian, Nafeez Ahmed

Nafeez_Ahmed

Nafeez Ahmed is ook de maker van de geweldige film The Crisis of Civilization.

Hij heeft een hele interessante blog op The Guardian.