Het gaat slecht met RWE…

Novum meldt dat de Duitse energieleverancier RWE (moederbedrijf van ons beter bekende Essent) 3,3 miljard euro extra  moet afschrijven op kolencentrales en energiecentrales gestookt op gas. De voorziening komt boven op een eerdere afboeking van achthonderd miljoen euro in september vorig jaar en heeft gevolgen voor de winst over 2013, zo meldt de eigenaar van het Nederlandse Essent dinsdag.

“Door heel Europa liggen energiecentrales op gas en kool onder substantiële economische druk”, aldus topman Peter Terium. RWE heeft naar eigen zeggen last van de lage behoefte aan energie. Ook wint het gebruik van groene energie terrein. Door deze ‘fundamentele veranderingen’ op de energiemarkt is een forse afschrijving onvermijdelijk, aldus het energiebedrijf.De afschrijving wordt meegenomen in het boekjaar 2013 en heeft daarom gevolgen voor het bedrijfsresultaat en het nettoresultaat van RWE. Begin maart maakt het Duitse energiebedrijf de jaarresultaten over 2013 bekend.

…en het gaat al langer slecht

In 2011 kwam het nieuws dat Nuon afziet van de bouw van een nieuwe kolencentrale in de Eemshaven. Peter Terium reageerde daarop dat RWE doorgaat met haar nieuwe kolencentrale in de Eemshaven: “Er is al 2,1 miljard euro uitgegeven op een totale investering van 2,6 miljard. Nu stoppen zou een enorme kapitaalvernietiging zijn”, zegt Terium in het hoofdkantoor van het energiebedrijf in Den Bosch. Die kapitaalvernietiging blijkt nu dus alsnog van kracht. Wel is Nederland een grote kolencentrale rijker.

In 2012 zag het bedrijf de netto winst met 34% procent dalen tot 2,5 miljard euro. Het bedrijf zei dat het getroffen was door de Duitse beslissing om nucleaire energie uit te faseren. Daardoor werd het gedwongen om onderdelen te verkopen ter waarde van 7 miljard euro en om nieuwe groeimarkten aan te boren. Het Nederlands-Belgische onderdeel Essent zag het operationeel resultaat vorig jaar met 37 procent dalen tot 245 miljoen euro. De achteruitgang had deels te maken met boekhoudtechnische zaken en deels met de milde weersomstandigheden waardoor er minder gas werd verbruikt. RWE verwachtte voor 2013 dat de winst stabiel blijft.

In een interview met Dow Jones Nieuwsdienst verwacht het bedrijf, de grootste energieproducent van Duitsland gemeten naar capaciteit, dat de tak gericht op conventionele grondstoffen onder intense druk zal blijven staan van de toenemende concurrentie van hernieuwbare energie, waardoor de prijzen zijn uitgehold.

Dus verdwijnen 15.000 banen

Het bedrijf wil de kosten in de komende vier jaar met nog eens 1 miljard euro verminderen, wat vanaf 2017 moet zorgen voor een impuls van de operationele winst van ongeveer 500 miljoen euro. De nieuwe kostenbesparingen zullen doorbouwen op een aflopend programma dat gericht is op het verlagen van de kosten in 2014 met 1 miljard euro. Deze besparingen zullen deels bewerkstelligd worden door het schrappen van 6.500 banen, bovenop de al 8.000 banen die voor het einde van 2013 geschrapt zijn. Wereldwijd heeft RWE ongeveer 67.000 mensen in dienst.

RWE / Essent is eigenaar van de grootste kolencentrales in Nederland. In Duitsland is RWE de grootste speler van kolencentrales en bekend van de open dagbouw mijnen nabij Keulen.

L-Gberg-Essent

Geertruidenberg (2 units van 645 MW & 600 MW)

L-Eems-Essent

Eemshaven (2 units van ieder 800 MW)