De CO2 concentratie in de atmosfeer bepaalt grotendeels het klimaat. Van 280 ppm in 1750 en 310 ppm in 1950 bereikt het nu de magische grens van 400 ppm (parts per million). De Golden Standard voor CO2 metingen is het observatorium op Mauna Loa in Hawai dat sinds 1959 als eerste nauwkeurige metingen doen aan CO2.

Er zijn al enkele waarnemingen van 400 ppm gedaan maar binnen enkele dagen zal het gemiddelde boven de 400 ppm komen.

De laatste keer dat de onze planeet deze waarden noteerde was ongeveer 5 miljoen jaar geleden. Temperaturen waren gemiddeld 4 tot 5 graden hoger dan nu, tot 10 graden warmer op de noord- en zuidpool. Zeeniveau was tot 40 meter hoger. Volgens de wetenschap van de geschiedenis van het klimaat, de paleoklimatologie, zal de aarde weer in de toestand van toen terugkeren als de concentratie op 400 blijft. De realiteit is dat we met meer dan 2 ppm per jaar stijgen zodat we binnen 25 jaar op 450 ppm zitten. Dan zijn we 35 miljoen jaar terug in de tijd toen de aarde volledig ijsvrij was en de zeespiegel 70 meter hoger dan nu. Dan is het game over volgens James Hansen, de bekendste klimaatwetenschapper.

The Guardian

De site van Mauna Loa observatorium met actuele cijfers en grafieken sinds 1959.

What does 400 ppm look like?

Een prachtige animatie van CO2 concentratie over de afgelopen 800.000 jaar, uitzoomend vanaf heden naar verleden.