Goedkoop steenkool wint terrein op schoner aardgas

Amsterdam.

Door: NRC Handelsblad 25-02-2013

Nederlandse elektriciteitsproducenten hebben het afgelopen jaar een kwart minder Nederlands aardgas ingekocht. Zij kiezen er vaker voor om elektriciteit te winnen uit steenkool, dat momenteel goedkoper is. Dat meldt GasTerra, de verhandelaar van aardgas in Nederland, vandaag bij de presentatie van de jaarcijfers.

De kolen zijn afkomstig uit de Verenigde Staten. Daar is een overschot ontstaan doordat elektriciteitsproducenten daar juist massaal overschakelen op aardgas dat wordt gewonnen uit schaliegesteente. Door de relatief nieuwe productiemethode fracking – waarbij onder grote druk chemicaliën in het gesteente worden gespoten om het gas vrij te maken – is er opeens heel veel meer gas winbaar. Deze ‘schalierevolutie’ slaat (nog) niet over op Nederland, omdat de methode hier niet is toegestaan. Momenteel wordt onderzoek gedaan naar de veiligheids- en milieurisico’s.

GasTerra leverde vorig jaar 11,5 miljard kubieke meter Nederlands aardgas aan Nederlandse fabrieken en elektriciteitscentrales. In 2011 was dat nog 15,4 miljard kubieke meter.

Volgens topman Gertjan Lankhorst is de ontwikkeling „niet alleen slecht nieuws voor de gassector, maar ook voor de Europese klimaatdoelstellingen”. De verbranding van steenkool is veel vervuilender dan die van aardgas. In verschillende Europese landen overwegen elektriciteitsproducenten al om hun gasgestookte centrales te sluiten. „Het gevolg is dat het op dit continent moeilijker wordt de emissie van CO2 terug te dringen”, waarschuwt Lankhorst.

Ondanks de tegenvallende afzet in Nederland heeft GasTerra (189 werknemers) vorig jaar met 23,4 miljard euro een 11 procent hogere omzet behaald dan in 2011. De nettowinst bleef met 36 miljoen euro gelijk.

De gemiddelde prijs die GasTerra voor een kubieke meter gas ontving lag 15 procent hoger dan in 2011, op 27,9 eurocent. Dat komt deels doordat de vraag naar gas uit het veld in Slochteren bleef stijgen. Dit gas wordt veel gebruikt voor verwarming en de eerste maanden van vorig jaar waren koud. Over de recente aardbevingen in Groningen meldt het jaarverslag overigens niets.

Een andere oorzaak is dat de grote gaslanden Rusland en Noorwegen hun productie naar beneden hebben bijgesteld, naar aanleiding van de lagere vraag. GasTerra verkocht vorig jaar 30 procent minder gas uit deze landen door dan in 2011, maar dus wel voor hogere prijzen.