Bedrijf: Essent

Functie:
Senior Adviseur Public Affairs
Locatie:

Opmerkingen:
Simon de Haak is voormalig adviseur van Jacqueline Cramer en Wouter Bos, nu lobbyist te Den Haag voor Essent, is freelance campagneleider van Diederik Samsom volgens NRC Handelsblad. Elsevier, Dagelijkse Standaard en Geenstijl zetten ook hun vraagtekens bij de combinatie van lobbyist van Essent en campagneleider voor de PvdA: Samsom heeft een plan voor nieuwe energie en 10.000 banen in Noord-Nederland gelanceerd en Essent bouwt daar een kolencentrale…

De NRC quote:

“Al toen hij voor minister Cramer werkte, zegt Den Haak, was hij er voorstander van dat de politiek goede banden met het bedrijfsleven heeft. Die opvatting wordt breed gedeeld. Kamerlid Van Tongeren (Groenlinks), de oud-directeur van Greenpeace, benadrukt dat zij er werkelijk niets kwaads in ziet dat Den Haak in zijn vrije tijd voor Samsom werkt.

[…]

Het gemak waarmee Essent zijn lobbyisten aan de politiek uitleent, en het gemak waarmee de PvdA daarvan gebruikmaakt, toont aan dat nu ook de sociaal-democraten opereren volgens de Amerikaanse opvatting van openbaar bestuur: belangenvermenging in de politiek is niet verdacht – belangenvermenging is de essentie van politiek.”

Essent zit met Simon den Haak en Dig Istha goed vermengd in de PvdA en de Haagse politiek. Essent, dochter van RWE en eigenaar van de grootste kolencentrales in Nederland, met een jaarlijkse uitstoot van miljoenen tonnen CO2, met een actieve lobby in de politiek. Hoe kunnen we met dit soort figuren ooit verwachten dat politiek Den Haag een duurzame koers gaat varen?

Simon den Haak twittert actief in het rond. Houd zijn pagina dus in de gate voor aankondigingen van evenementen waar hij aanwezig zal zijn. Het is tijd om daar eens wat kritische vragen te gaan stellen. Stop deze lobbyisten!

LinkedIn
Twitter

Geplaatst op: 19-09-2012